Chlum: Kraj schválil rozšíření přírodní rezervace (TV Západ)

Rada Karlovarského kraje schválila rozšíření přírodní rezervace Chlum. Ta se rozkládá poblíž obce Chlum u Novosedel v katastru obce Pšov na Karlovarsku u hranic s Plzeňským krajem. Cenné území tak doplní řadu dalších chráněných lokalit v našem kraji.

dezinfekce

„Přírodní rezervace Chlum je jednou z nejstarších rezervací v rámci celé České republiky, nejen na území kraje, která byla vyhlášena již v roce 1947 v rozměru asi 12,6 hektaru. Protože ale i mimo tuto vyhlášenou rezervaci se nachází významný endemit, a sice Jeřáb manětínský, což je strom, který jinde neroste, rozhodli jsme se navrhnout rozšíření této rezervace až na velikost téměř 40 hektarů, aby tento jeřáb mohl svobodně růst, mohl se rozmnožovat a jeho populace zůstala zachovaná,“ popsal radní Karlovarského kraje Karel Jakobec. 

Nejvyšším bodem je vrchol Chlumské hory (650 m n.m.). K ní vede z Manětína zeleně značená turistická cesta. První vyhlídkové místo na jihovýchodním výběžku hory je z manětínského náměstí vzdáleno 2 km, odtud pokračování cesty k další vyhlídce v přírodní rezervaci Chlum měří dalších zhruba 2,5 km. Návštěvníci uvidí v sezóně řadu zajímavostí. 

„Tam je spousta rostlin, které vyžadují ochranu, ať už jsou to např. vstavače. Jedná se o suťová pole, kde dochází k velkému vyhřívání toho svahu čili opravdu jsou tam rostliny, které se jinde nevyskytují a je třeba to území rozšířit,“ přiblížil místo Jakobec. 

Nejbližší železniční zastávky v obcích na trati z Rakovníka do Bečova nad Teplou (Štědrá, Žlutice), jsou od vsi Chlum na úpatí Chlumské hory vzdáleny 8–9 km. V kraji se počet chráněných lokalit každoročně zvyšuje. 

„Karlovarský kraj má celou řadu významných památek – 41 % Karlovarského kraje je pokrytý lesy. Opravdu si vážíme toho přírodního dědictví, které máme. Snažíme se přírodní památky a rezervace rozšiřovat, a to nejen my, ale i Agentura ochrany přírody, která spravuje národní přírodní památky. Každý rok Rada kraje tato území rozšiřuje a vznikají nové památky,“ dodal radní Jakobec. 

V současné době se v Karlovarském kraji nachází zhruba 4 desítky přírodních památek. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy