Chebsko má nový Místní akční plán pro oblast školství

Závěrečnou konferencí byl završen dvouletý projekt města Chebu, jehož cílem bylo vytvořit tzv. MAP - Místní akční plán pro oblast školství na období dalších 10 let, a to pro celé SO ORP Cheb. Finální podoba dokumentu MAP byla schválena na lednovém zastupitelstvu.

dezinfekce

Součástí dokumentu jsou analýza, průběžně aktualizovaný Strategický rámec, který definuje základní investiční priority území, a také konkrétní aktivity včetně opatření. Nejdůležitějším aspektem při tvorbě MAP byla vzájemná spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání na partnerské úrovni, tzn. vzájemná intenzivní komunikace, společné informování, vzdělávání a společné plánování aktivit. Z celkového počtu 21 obcí v SO ORP Cheb je v současné době 12 obcí, které jsou zřizovateli některého typu škol. Obce na Chebsku celkově zřizují 10 základních škol, 12 mateřských škol, 6 sloučených mateřských a základních škol, 3 základní umělecké školy a 3 domy dětí a mládeže. V území působí také 3 soukromí zřizovatelé. Dalšími subjekty zapojenými do tvorby MAP byl odbor školství krajského úřadu Karlovarského kraje, realizační tým Krajského akčního plánu, pedagogicko-psychologická poradna, speciálně pedagogické centrum, hospodářská komora, místní akční skupina MAS21, zástupci rodičů, knihovny a neziskové organizace.

Akční plán vzešel z aktivní diskuze mezi všemi těmito aktéry, kteří se scházeli v rámci dvou pracovních skupin; uskutečnilo se celkem 29 kulatých stolů. Pro management škol a další pedagogy bylo připraveno 22 vzdělávacích akcí, které byly zaměřené na tyto oblasti: manažerský a osobnostní rozvoj, programy na podporu pregramotností a gramotností, aktivizující formy učení, nové vyučovací metody, polytechnické vzdělávání, pedagogické diagnostiky a podporu nadaných dětí. Aktivity projektu průběžně monitoroval 20členný Řídicí výbor během svých 7 zasedání. Realizační tým metodicky spolupracoval s Národním institutem pro další vzdělávání (NIDV), garantem projektu. Jednou z efektivních možností, jak mohou školy financovat svůj rozvoj, jsou projekty zjednodušeného vykazování, tzv. Šablony.

V celém území SO ORP Cheb se nyní realizuje 17 šablonových projektů v celkové hodnotě 10 244 223 Kč (z toho jen v Chebu za 5 892 748 Kč). Na jaře 2018 bude pokračovat druhá vlna Šablon, ze kterých budou moci čerpat i střediska volného času a základní umělecké školy. Do Výzev IROP č. 47 a 57 se podařilo podat projekty v hodnotě 63 383 404 Kč (Cheb 45 413 999 Kč) a do 5. Výzvy MAS21 pak další dva projekty v hodnotě 2 790 403 Kč.

Závěrečné konference konané v chebském KC Svoboda 23.1.2018 se zúčastnilo na 50 aktérů, kteří aktivně spolupracovali na tvorbě MAP. Konferenci zahájil starosta města Chebu Mgr. Zdeněk Hrkal. Přínosným hostem byla Ing. Dana Pražáková, Ph.D. z kanceláře ústředního školního inspektora, která prezentovala aktuální výsledky vzdělávání žáků v mezinárodních a národních šetřeních. Další příspěvky přednesli zástupci ředitelů škol a obcí SO ORP Cheb.

Cílem MAP bylo zlepšit kvalitu vzdělávání dětí do 15 let tak, aby existovaly jak vhodné podmínky, které vedou k dosažení maximálního úspěchu každého žáka, tak podmínky pro sdílení a výměnu zkušeností mezi pedagogy. Aktivity navržené v MAP maximálním způsobem zohledňují řešení místně specifických problémů a potřeb. MAP je velmi důležitý také z hlediska získávání evropských investic v oblasti vzdělávání, neboť v novém dotačním období jsou podporovány jen záměry v území prodiskutované a zanesené v MAP.

Projekt MAP byl financován z dotace v Operačním programu Výzkum, vývoj, vzdělávání 2014-2020 a čtyřčlenný tým (2,7 úvazku) jej realizoval od února 2016 do konce ledna 2018. Na prvotní MAP naváže MAP II, jehož součástí bude prohloubení akčního plánování ve školách a financování opatření naplánovaných v MAP. Žádost o tento projekt bude podána v květnu 2018.

Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy