Cheb: Zemřel pan Antonín Hofmann

Pan Antonín Hofmann se narodil 23. ledna 1942 ve Švihově, kde žil s rodiči a sestrou Janou do svých 3 let. Otec Antonín senior byl v Chebu na vojně jako technik u letectva a město si zamiloval natolik, že se v roce 1945 s celou rodinou do Chebu přestěhoval.

dezinfekce

Mladý Antonín se vyučil v oboru silnoproudých zařízení a po maturitě nastoupil na Vojenskou vysokou školu v Novém Mestě nad Váhom. Po škole vstoupil do Armády ČR, kde aktivně sloužil do roku 1972 jako spojovací a radiokomunikační technik. Po opuštění vojenských řad se věnoval projektování a rozvíjel své znalosti jako radioamatér. 

Vybudovat vlastní rozhlasovou stanici bylo jeho velkým snem. To také byla výzva nových porevolučních možností. Sen se stal začátkem prosince 1991 skutečností. Éterem se opravdu rozezněly první tóny tehdy ještě lokálního Rádia Egrensis.

Jak Antonín Hofmann uvedl v jednom ze svých rozhovorů:

„ Ptáte se,  kde se vzala myšlenka udělat si rádio? V době, kdy jsem pracoval u Oborového podniku státních statků v Chebu, jsem byl autorem oborové a posléze i celorepublikové radiotelefonní sítě a pracoval jsem v meziresortní komisi zřízené ministrem zemědělství. Byl jsem v odborných kruzích celkem znám, a proto se na mne obrátil tehdejší ministr kultury Milan Uhde s otázkou, co si myslím o duálním vysílání (duálním vysíláním se rozumí stávající Český rozhlas a vedle toho soukromá rádia) a jak by se celá věc dala udělat. V té době již někteří zájemci o rozhlasové vysílání byli, a tak jsem dostal nabídku, jestli si nechci také založit rádio. Ano, chtěl jsem!“

Rádio Egrensis vznikalo jako rodinný podnik, do kterého se zapojily manželka Dana a dcery Gabriela a Vladislava. Během let se toto médium rozvíjelo a z lokálního se brzy stalo regionální. Jak sám často vzpomínal, s rádiem prožil mnoho krásných a šťastných let nejen po boku své rodiny, ale také s kolegy, pro které byl učitelem, přítelem, ale hlavně vzorem. Byl to oblíbený Šéf, a tím zůstal u svého rádiového  týmu i po odchodu na zasloužilý odpočinek v roce 2008. Nadále se ale rádiu věnoval, žil jím a vždy byl připraven máknout či poradit.

Další jeho srdcovkou byla Dyleň. V roce 1993 odkoupil od ministerstva vnitra na vrcholu dyleňské hory zchátralé a zničené budovy, které začal rekonstruovat pro soukromé vysílací středisko. Byl prvním člověkem v Čechách, který vymyslel, postavil a začal provozovat soukromý vysílač pro vysílání Rádia Egrensis. Tento jeho projekt posléze převzala a realizovala další soukromá rádia, ale toto prvenství, tento nápad, už mu nikdo nemohl vzít. Dyleň, stejně jako rádio, procházela vývojem a stala se vysílací věží nejen pro Egrensis, ale pro další rozhlasové stanice a TV.

V roce 1992 inicioval vznik Asociace provozovatelů soukromého vysílání a Rádio Egrensis se stalo její součástí. Tato organizace měla za cíl chránit a prosazovat zájmy českých soukromých rozhlasových stanic, což činí dodnes.

Mezi provozovateli soukromých rádií byl považován za autoritu a znalce v oboru rozhlasové techniky a jeho inovativní názory byly přijímány vždy s velkým respektem. 

Jeho velkou vášní a zálibou bylo rybaření, kdy s partou svých přátel vyrážel na dobrodružné rybářské výpravy do Norska, do Španělska, ale i k českým rybníkům a řekám. Rád četl a celý svůj život přímo nasával nové a nové informace. Nikdy neustrnul, stále potřeboval jít s dobou, a stále potřeboval „být v obraze.“

Miloval svou rodinu, ctil své přátele. Zemřel náhle po těžké nemoci 31. ledna 2021.

Čest jeho památce!



Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy