Cheb: Zdravotnická škola v Hradební zažila požární cvičení (TV Západ)

V pondělí 9. října se během první vyučovací hodiny na Střední zdravotnické škole v Chebu v Hradební ulici uskutečnilo cvičení simulující požár v budově. Při zásahu se prověřovaly nejen evakuační plány, ale také dostupnost techniky či funkčnost školního rozhlasu.

dezinfekce

„Kdy my vlastně potřebujeme jako hasiči vyzkoušet reakci těch zaměstnanců, těch učitelů, kteří mají za úkol ty děti dostat toho ohroženého prostoru někam na nějaké shromaždiště, kde my si je potom přepočítáme. Ty děti, které se nepodaří samozřejmě nějakým způsobem adekvátně bezpečně zachránit, tak tam potom musíme přijít my a ty lidi potom vyvézt nebo svést na té výškové technice podle potřeby. Dnes tady zasahuje centrální stanice z Chebu s technikou jednoho auta univerzálního v podstatě na požáry a výškové techniky a jednotka z dráhy, což je HZS Českých drah,“ uvedl velitel zásahu podporučík Jan Mařík ze stanice Cheb. 

O cvičení věděl jen úzký okruh lidí tak, aby podmínky byly co nejvíce podobné běžné situaci. 

„Učitelé ani žáci o něm nevěděli. Jo, ještě paní zástupkyně věděla. Kdybych náhodou nebyl přítomen, aby věděla, že se něco bude dít. Tato cvičení konáme pravidelně, protože mi na srdci leží bezpečnost žáků, bezpečnost učitelů a vůbec celá stavba školy, protože v dnešní době ta bezpečnost je poměrně složitá a vzhledem k tomu, že v budově se nachází včetně dálkového studia okolo 350 zaměstnanců a žáků a studentů, tak si myslím, že toto není možné házet za hlavu,“ zdůraznil ředitel Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy v Chebu Zdeněk Hrkal. 

Hasičům komplikoval práci úzký profil ulice. Pro studentky pak byla asi největší výzva při nastupování do koše požární plošiny z okna školy. 

„My jsme nahoře měli ty děti v zakouřeném prostoru a my k nim potřebné dostat toho hasiče. Máme tam potom dvě varianty a to je buďto, že hasiči vstoupí k nim do té třídy, povolá si tu výškovou techniku, která přijede a můžeme tady v tomto případě děti transportovat pomocí té výškové techniky. Pokud není možnost tu výškovou techniku tam dostat, musí jít po svých. Takže my využíváme tzv. vyváděcích masek. Ta funguje tak, že je připojená na dýchací přístroj hasiče a postupně po jednom nebo po dvou je vyvodíme ven do nějakého bezpečného prostoru, kde přepočítáme je, abychom viděli, že máme všechny. Z výškové techniky mají všeobecně strach, protože psychologická bariéra překročit z okna někam do výškové techniky na ten žebřík je samozřejmě nějakým způsobem stresující pro ty lidi, protože to nedělají běžně, ale tím, že ta technika je v podstatě nová, ten žebřík je velikánský, robustní, ten koš je veliký, je tam hodně prostoru, dají se krásně otevřít dvířka, že se nic nemusí prolézat, takže potom nakonec většinou to bývá příjemné a není to nějaký větší problém,“ popsal Mařík. 

Škola i hasiči vyhodnotí zásah a učiní některá opatření. 

„Zpětnou vazbu od hasičů, od techniků, teprve dostanu, ale první co už jsme zjistili, tak v některé učebně nejde rozhlas. To znamená při vyhlášení poplachu se to v některých učebnách, konkrétně v jedné učebně, nedozvědí. Samozřejmě i to, co už mi řekli i technici, tak není to slyšet ani na chodbách. Takže k tomuto se musíme postavit tak, aby tyto závady prioritně zjištěné, jsme odstranili do budoucna,“ dodal Hrkal. 

Po skončení cvičení se studenti vrátili do učeben a vyučování pokračovalo v běžném režimu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy