Cheb: Zastupitelstvo schválilo nového provozovatele MHD (TV Západ)

Výběr nového provozovatele Městské hromadné dopravy v Chebu je oříšek, se kterým se město potýká již několik let. Desetiletý kontrakt s objemem přes sto milionů korun by měl zajistit komfortní a ekologický způsob veřejné přepravy.

dezinfekce

"Oslovili jsme ve finále 10 provozovatelů MHD jak v regionu, tak z okolních regionů. Bohužel většina z nich nereagovala, zřejmě je to způsobeno současnou nejistou dobou a třeba i problémy s dodávkami autobusů. Ozvali se nám dva zájemci, oba dva předložili konkrétní nabídky včetně cenové kalkulace. Samozřejmě museli splnit i řadu podmínek města včetně nasazení kompletně nových autobusů, nízkopodlažních, nízkoemisních, a také vybavených klimatizací nebo wi-fi připojením. Dá se říci, že Rada města z těch dvou nabídek, které obdržela, doporučila Zastupitelstvu ke schválení nabídku Dopravního podniku Karlovy Vary," uvedl k výběrovému řízení starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Zastupitelstvo pak ve čtvrtek 16. prosince schválilo příslib uzavření smlouvy. Nyní budou probíhat další jednání, jež mají směřovat k převzetí provozu MHD od 1. ledna 2023. 

"Objem je podřízen směrnicím Evropské unie, proto celá zakázka musí být rok vyvěšena v Evropském věstníku. Je tam i limit, přes který, z hlediska ročního objemu, nelze jít, jeden milion EUR ročně. Město Cheb přispívá ročně na provozování MHD částkou kolem 15 milionů, takže v tom desetiletém horizontu se bavíme o částce podobné, tzn. 150 milionech korun," vyčíslil Jalovec. 

Případné změny v linkách nebo spojích budou součástí konkrétní smlouvy, dá se ale předpokládat že dojde k posílení směrem k průmyslovým oblastem. 

"Linka č. 55, která jede do Průmyslového parku je velmi vytížená a úspěšná. Je to nejnovější linka chebské MHD. Logicky, pokud by se zvláště v budoucnu jednalo o obsazení Průmyslového parku II, tak bychom na to museli navázat i protažení linek MHD i do tohoto prostoru. Navíc by se to týkalo i meziměstské přepravy, kterou zajišťuje Kraj a bylo by to částečně obsluhováno i linkami směrem na Mariánské Lázně a Sokolov," dodal starosta Antonín Jalovec. 

Zdarma budou i v roce 2022 jezdit děti, studenti do 26 let a senioři nad 65 let s trvalým bydlištěm v Chebu. Od začátku roku si mohou všichni, kterých se bezplatné jízdné týká, nechat svoji čipovou kartu zdarma nabít v kanceláři Autobusů Karlovy Vary na dopravním terminálu. V případě dětí a studentů jde vždy o tříměsíční časové jízdné, které by jinak stálo 400 korun, u seniorů nad 65 let o roční časové jízdné v hodnotě 245 korun a u zvláštního jízdného o roční časové jízdné v hodnotě 175 korun. Základní jízdné pro dospělého v Chebu vyjde na 14 korun při platbě čipovou kartou, 20 korun pak v hotovosti.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 21.12.2021 12:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy