Cheb: Zastupitelstvo schválilo na pomoc Ukrajině milion korun (TV Západ)

Mimořádné jednání zastupitelstva města Chebu schválilo ve čtvrtek 10. března ve svém stěžejním bodě pomoc Ukrajině, kterou napadlo Rusko. Zastupitelé potvrdili návrh na vyčlenění 1 milionu korun, jenž se rozdělí na dvě části.

dezinfekce

"Půl milionu z toho by šlo okamžitě na pomoc Ukrajině prostřednictvím sbírky neziskové organizace Člověk v tísni a druhý půlmilion by byl alokován pro pomoc Ukrajincům, kteří přijdou na území České republiky a především tady na Chebsko a spojen je s jejich integrací a aklimatizaci na Chebsku a výdaji, které s tím budou spojené," přiblížil rozdělení finanční pomoci starosta Chebu Antonín Jalovec.

Ubytovací kapacita, kterou je město schopné zajistit, je již víceméně vyčerpána. 

"Protože do Chebu přišlo více než 6 desítek uprchlíků z Ukrajiny, téměř výhradně maminek s dětmi, takže momentálně máme toto pokryto, pracujeme na tom, jestli by ty kapacity ještě nešly částečně navýšit, ale také předpokládáme, že časem si ti lidé najdou trvalejší ubytování, ať už v městských bytech nebo u soukromníků nebo někde jinde a budou se z těch ubytoven přesouvat do nějakého kvalitnějšího a dlouhodobějšího bydlení," naznačil další možný vývoj starosta. 

Polovina z příchozích jsou děti. Chebské základní školy nově příchozí dokáží pojmout. Speciální třídy ale podle všeho vytvářet nebudou. Do konce letošního srpna mohou nastoupit i ukrajinští pedagogové, kteří by jinak nesplňovali podmínku znalosti češtiny. Školy získaly oporu v zákoně k navýšení svých kapacit. 

"V mateřských školkách by pro ty, kdo v současné době pobývají v Chebu měla kapacita zcela dostatečná a můžeme tam děti umístit i na základních školách nebude problém s umístěním. Zvažovali jsme dvě varianty. Zda vytvořit nějakou speciální třídu, kde by se učili nadále dle ukrajinských osnov nebo se je pokusit integrovat do českých tříd. Zřejmě, po konzultaci s řediteli ještě uvidíme, se rozhodneme pro tu variantu je rozmístit do českých tříd, především proto, že řada z nich tady bude pobývat minimálně měsíce, možná i delší dobu a bylo by dobré, aby se integrovaly do českého prostředí," popsal důvody pro postup Jalovec. 

U předškolních dětí se bude město snažit zařídit místo v dostupné vzdálenosti od bydliště. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy