Cheb: Zásadní rekonstrukce nemocnice je hotová (TV Západ)

Ve vstupní hale chebské nemocnice se v pondělí 20. února uskutečnilo slavnostní setkání u příležitosti ukončení rekonstrukce a dostavby pavilonu B.

dezinfekce

Sešli se zde zástupci všech zainteresovaných stran – Karlovarského kraje, vedení Karlovarské krajské nemocnice, města Chebu, dodavatelských firem i zaměstnanci zařízení. 

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek vyzdvihl mimo jiné nemalý příspěvek města Chebu ve výši 40 milionů korun a zároveň připomněl zásluhu minulého vedení Kraje za zahájení rekonstrukce. Generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März poděkoval také náměstkyni pro nelékařská povolání Nemocnice v Chebu Miroslavě Korseltové. 

Poté již proběhla prohlídka výsledku 3,5 roku trvajících prací, které navázali na předchozí výstavbu pavilonu A a utvořily tak funkční celek moderního zdravotnického zařízení. Zásadní investice v krajském měřítku se přitom musela vypořádat s řadou nepříznivých okolností. 

"Veškeré peníze, které sem putovaly, vlastně byly peníze z účtu Karlovarského kraje bez pomocí dotace. Je to hrozně hodně peněz. Na druhou stranu ty potíže, které jsme si zažívali s rekonstrukcí prostor, s tím, že jsme museli změnit dodavatele, tak se ukázalo, že to, že děláme bez dotace, tak nejsme vázáni žádnými podmínkami a žádnými termíny, kdy by nám hrozilo, že dotaci budeme vracet a budeme platit penále atd. Takže nakonec se ukázalo, že ta investice z financí Karlovarského kraje byla jenom ku prospěchu. Původně se vysoutěžila celá zakázka za nějakých 440 asi jedna milionů korun, to bylo v roce 2016. Samozřejmě ta inflace a růst cen s tím udělal své a hlavně to, že jsme se museli rozejít s původním dodavatelem, znovu projektovat a znovu soutěžit, tak vlastně cena té zakázky vyrostla o 72 milionů korun. Takže jsme dneska na nějakých 551 milionech korun stavebních peněz, za které je vlastně toto všechno vybudováno. Vedle těchto peněz samozřejmě byly investovány další peníze, a to bylo celkem 113 milionů korun do vybavení, do lékařských technologií, ať už v tom pavilonu A a nebo tady v pavilonu B. A když k tomu připočtu ještě peníze na projektové dokumentace a na veškeré ty doprovodné investice, jako je technický dozor a další, tak se dostáváme v rámci této stavby přes tři čtvrtě miliardy korun," uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek.

Období rekonstrukčních prací za provozu zařízení kombinované s pandemií covidu a nejistotou dokončení zakázky bylo mimořádně náročné především pro personál nemocnice.

"Pro personál si myslím, že byla trošku stresující myšlenka, že by snad rekonstrukce nemocnice nemohla být dokončena, protože přece jenom i problém je s předchozí stavební firmou, zastavení té rekonstrukce, prostě ta obava v tom byla velká. Musím poděkovat samozřejmě Kraji, který se který zvolil tu obtížnější cestu, to znamená, že opravdu protlačil pokračování té rekonstrukce, vysoutěžení nového dodavatele. Za to mu musím opravdu poděkovat, protože tím pádem opravdu ta nemocnice tady stojí v té podobě, jakou jsme plánovali. To znamená je komplexní, jednotlivé provozy na sebe navazují, prostě myslím se, že to je pro ten zdravotní provoz ideální řešení, co jsme tady vymysleli. Jinak samozřejmě pro personál, pokud by vás zajímalo, neustálé stěhování a samozřejmě nevyhovující pracovní podmínky v určitých částech té rekonstrukce, myslím si, že to byl obtížné opravdu pro všechny. A to, že jsme to zvládli, považuji trošku za vítězství, protože ten personál se opravdu snažil a v podstatě zažil věci, který málokterý zdravotník v těch nemocnicích vůbec zažívá. My mu samozřejmě své vlastní činnosti. Takže to byla škola," vzpomněl ředitel chebské nemocnice Martin Krušina.

Na začátku letošního roku probíhaly nutné funkční zkoušky, regulace systémů a odstraňování drobných vad a nedodělků. Následovalo dovybavení pavilonu B lékařskou technikou a potřebným zařízením či nábytkem. 

"Zrovna teď stojíme v části, kde je ORL lůžkové oddělení. Nad námi bude rozšířené Interního oddělení. Dole je chirurgie, nové chirurgické JIP i zázemí operačních sálů. A samozřejmě v prvním patře ambulantní složka, to znamená jednak ORL ambulance, neurologická ambulance, hematologické ambulance. Je tam i sonografie, tedy součást rentgenu a potom v prvním podzemním podlaží, i když samozřejmě je to pouze název, protože všechna oddělení mají okna, je rehabilitace a plánujeme tam oční ambulanci, protože paní doktorka provádí i oční operativu, takže tam má prostor pro své zákroky lékařské a bude tam i nově transfuzní oddělení přesunuto. Takže takhle bude vypadat ta část zrekonstruovaná, levá část B,"  popsal budovu Krušina. 

Revitalizace se netýkala jen přímo budovy nemocnice, provedeny byly také úpravy venkovní komunikace, veřejného osvětlení, chodníků a sadové úpravy. Před hlavním vstupem vzniklo nové parkoviště. 

Areál chebské nemocnice ještě čeká obnova vybavení onkologie. V polovině března by mělo být jasné zda se tomu tak stane s pomocí Národního plánu obnovy.

"Tak jak bylo již předem avizováno, dojde ke zlepšení kvality standardů na onkologickém pracovišti, což se týká jak té lůžkové části a její částečné rekonstrukce a jednak ve výměně přístrojového vybavení, na což budeme mít prostředky z Národního plánu obnovy, tak jak zní dohoda s ministerstvem zdravotnictví. To znamená, samozřejmě chebská nemocnice už nebude staveništěm, ale tyto úpravy tam proběhnou za provozu v momentě, kdy budeme mít přesunuty dotační prostředky. Předpokládáme, že v letošním roce proběhne kompletní příprava tak, aby v příštím roce mohlo být realizovány jak stavební úpravy v lůžkové části, tak výměna přístrojového vybavení," přiblížil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

V lednu také proběhlo jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem ohledně chybějícího komplexního onkologického centra. 

"Kde pan ministr Válek jednoznačně konstatoval, že plnohodnotné onkologické pracoviště nemá šanci být jinde než v Karlových Varech v souvislosti v návaznosti na další obory a specializace. To znamená to, co je teď, je rychlá pomoc, zvýšení kvality onkologického pracoviště v Chebu a jeho obnovy, ale to, že v horizontu pěti až deseti let vznikne v rámci Generelu rozvoje karlovarské nemocnice v Karlových Varech onkologické pracoviště úzce napojené na Fakultní nemocnici Plzeň a kooperující s onkologickým pracovištěm Chebu a předpokládá pan ministr, že i v Sokolově, tak tak by měla vypadat ta výsledná síť onkologické léčby v Karlovarském kraji," dodal hejtman. 

V areálu chebské nemocnice se dále kromě pavilonu C nachází také pavilon D, jenž je v nevyhovujícím stavu. O jeho osudu se ještě povedou diskuse. Z tohoto pavilonu se stěhují jak rehabilitace, tak ostatní oddělení například oční ambulance.

Mezi možnostmi se zvažuje demolice stávající budovy, využití pozemku například pro stavbu Dialyzačního střediska či ubytovacích prostor pro zaměstnance. Nemocnice se v současné době potýká s nedostatkem kvalifikovaných zdravotních sester. Nové, špičkové zázemí nemocnice by mohlo přispět ke zlepšení situace.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy