Cheb: Ve státní svátek proběhl na radnici Den otevřených dveří (TV Západ)

V pátek 17. listopadu se odehrál na chebské radnici Den otevřených dveří. Ve státní svátek Dne boje za svobodu a demokracii si mohli návštěvníci po skupinkách prohlédnout prostory i se dozvědět zajímavosti z historie místa.

dezinfekce

„My jsme to tu chtěli lidem ukázat. Slíbili jsme to, když jsme přebírali v Chebu radnici do svých rukou, že budeme otevření, a že se pokusíme radnici přiblížit obyvatelům. Toto je právě jeden z těch kroků. Chceme lidem ukázat, jak radnice funguje, jak vypadá její vybavení, jaké jsou symboly města, atd. A tím trošku více zainteresovat občany na chodu radnice,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec.

Už před oficiálním otevřením v 9 hodin ráno se před budovou radnice shromáždil hlouček lidí, kterých se ujal v prostoru recepce sám starosta. Nejprve přiblížil historii radnice, její rozsah i architektonické plány. Prozradil také některá překvapivá fakta z bohaté tradice města. Třeba o vlastní ražbě mincí nebo původním chebském orloji, který se datuje do doby vzniku slavného pražského. Po prohlídce nádvoří pak trasa pokračovala do místnosti, kde zasedá Rada města. 

„Po tom historickém výkladu přijdou moji spolupracovníci, ať už místostarostové nebo pan tajemník. V prvním patře lidé uvidí pamětní knihu, kam se budou moci i zapsat, starostenský řetěz a městské pečetidlo. Ve druhém patře uvidí pak kanceláře vedení města s příslušenstvím. A na závěr, takovou trošku lahůdku, která je běžně nepřístupná, jim ukážeme radniční sklepení, kde před lety sídlila restaurace, ale dnes je uzavřené a běžně se do něj nikdo nedostane,“ doplnil informace starosta.

Každý z průvodců připojil ke svému výkladu i pár zajímavostí a také došlo na dotazy návštěvníků. Den otevřených dveří, který navštívila během dopoledne zhruba stovka zájemců, zapadl do koncepce otevřené radnice.

„Je to celkově o té koncepci, kdy my se snažíme právě zpřístupňovat alespoň výjimečně objekty, které běžně přístupné nejsou. Takže jsem třeba prováděl celé léto lidi ve Špalíčku, kde se postupně vystřídalo několik set lidí. Snažíme se i velmi otevřeně komunikovat prostřednictvím sociálních sítí a opravdu tu radnici přiblížit lidem,“ dodal Jalovec.

Každý měsíc také probíhá setkání s občany u místostarosta Zdeňka Hrkala. Lidé přicházejí s podněty především z oblasti oprav, pořádku, ale i osobních záležitostí. Příští návštěvní den je plánován opět na první středu v měsíci, tedy 6. prosince.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy