Cheb: Vánoční trhy zahájeny, letos bez omezujících opatření (TV Západ)

V sobotu 26. listopadu, tradičně před první adventní nedělí, se v Chebu uskutečnilo slavnostní zahájení vánočních trhů. Ty potrvají celý měsíc a jejich věhlas již dávno překonal hranice našeho regionu.

dezinfekce

Zároveň po celý den probíhal Advent v chebském muzeu. Oblíbená akce, která v posledních dvou letech musela být kvůli covidovým opatřením zrušena, se konala od ranních hodin. Lidé si mohli nakoupit řemeslné výrobky a pochutiny, pro děti byly připraveny dílničky. 

V horním patře zaujala příchozí příležitostná výstava s názvem „Slepotou život nekončí“. Tu připravilo muzeum ve spolupráci s Tyflocentrem Karlovy Vary, o. p. s. – středisko Cheb. Její součástí jsou nejen informační bannery, ale také psací stroj pro nevidomé umožňují psaní textů Braillovým písmem. Největší pozornost si vysloužil haptický model chebském náměstí, který vznikl před sedmi lety.

Ve vedlejší Valdštejnské obrazárně se před početným publikem představily děti z literárně-dramatického oddělení Základní umělecké školy v Chebu. 

"Byla to polovina dětí, které mám, protože jich mám skoro 70. A dneska vystoupily děti z přípravného oddělení a z 1. ročníku s takovou nově napsanou pohádkou "Proč je oslík a voleček u jesliček" a s koledou pak byly děti 4. a 5. ročníků, které seznámily publikum s tím, jak se slaví vánoce ve světě. Tam spolupracovalo s námi i klavírní oddělení paní učitelky Lucie Markové a paní učitelky Jany Vildové. Připravily děti, které nám dělaly doprovody. Ale jako poslední byla pověst chebská vánoční Miry Mladějovské. A do září bylo jen známých chebských pověstí Miry Mladějovské, ale k 700. výročí přičlenění Chebska k české koruně vydalo město Cheb novou knížku, krásně ilustrovanou – dá se koupit v Infocentru, dělám reklamu – a právě v téhle knížce jsem objevila 13. vánoční pověst paní Miry Mladějovské a rozhodli jsme se s dětmi, že ji prostě zrealizujeme, a že budou mít takovou krásnou premiéru téhle pověsti. Tak to je asi tak všechno, co jsme tady mohli dneska předvést publiku," popsala blok vystoupení Jarmila Marková, vedoucí literárně-dramatického oddělení ZUŠ Cheb.

Chebské náměstí se mezitím postupně zaplňovalo návštěvníky. Řada z nich si přišla poslechnout chebský Jazz Big Gang, hudební skupinu, jež pozvala na společné pódium legendu české populární hudby Felixe Slováčka. 

"První myšlenka vznikla asi před rokem, kdy jsme měli vystupovat ve Františkových Lázních, dole na kolonádě a oslovili jsme právě Felixe Slováčka, respektive ten nápad byl našeho trumpetisty Honzy a já jsem to domluvil, a tak jsme se setkali, nazkoušeli jsme pár skladeb, resp. tři na začátku. A přijel do Františkových Lázní a zahráli jsme si společně," vzpomněl na začátek spolupráce kapelník Jazz Big Gangu, klavírista Radim Vojíř. 

Spolupráce pokračovala a na zahájení trhů si těleso připravilo více než hodinový program. 

"Náš big band, jako Jazz Big Gang měl připraveno asi 6 věcí v úpravě Jakuba Žídka, americké vánoční písničky a směs českých lidových koled a ohraničili jsme to věcmi, které jsme hráli s Felixem Slováčkem," dodal Vojíř. 

Lidé se tak dočkaly také ústřední písně z filmu Tři oříšky pro popelku. 

"Vždycky to zatím bylo ve Františkových Lázních. A já, protože si vážím kapelníka Radima Vojíře, tak se vždycky těším na tuhle spolupráci a věřím, že to nebylo naposled," komentoval spolupráci Felix Slováček. 

Po 17 hodině přivítal chebský ponocný na pódiu vedení města, aby společně oficiálně zahájili trhy.

"Odbila pátá hodina, před pěti minutami, chvalte všichni Hospodina, sešla se celá chebská rodina, táta, máma děti, děti, pes, každý opustil svou teplou pec, aby na chebské náměstí vlez neb nám začínají chebské vánoční trhy, po třech letech naplno, to chce potlesk," přednesl chebský ponocný v podání Jindřicha Skopce. 

Svou zdravici návštěvníkům adresoval také chebský starosta.

"Dovolte, abych vás přivítal na zahájení chebských vánočních trhů a především, abych vám popřál klidný Advent," sdělil starosta Chebu Jan Vrba. 

A doušku přidal také slavný klarinetista.

"Hlavně bych si přál, abychom se tady za rok takhle mohli sejít bez jakýchkoliv nemocí covidových a hlavně, aby už byl konec války. Takže přeji krásné vánoce," popřál Felix Slováček. 

A pak již došlo na tradiční odpočet k rozsvícení vánočního stromku v horní části chebského náměstí a také Špalíčku a některých dalších budov. Letošní smrk cestoval na své místo jen pár set metrů od řeky Ohře. 

"Tři, dva, jedna," zaznělo náměstím sborově. 

U svítícího stromu si lidé pořizovali snímky, k dispozici byla také výsuvná plošina. Pohled na náměstí svrchu se dostalo také těm, kteří si zakoupili vstupenku na svítící ruské kolo. Další návštěvníci pak využili možnost bruslení na ledové ploše před Špalíčkem. Krásu chebských vánočních trhů oceňují nejen domácí, ale i návštěvníci z jiných regionů.

"Viděl jsem to z pódia a je to velmi krásné. Myslím si, že každý kdo přijde, tak odejde s pocitem, že pro to se udělalo hodně," pochválil atmosféru Slováček.

První den vánočních trhů pak zakončil koncert Marpo & TroubleGang. 

Chebské vánoční trhy nabízejí návštěvníků velké množství prodejních stánků s občerstvením a bohatým sortimentem řemeslných výrobků. Otevřeno má také charitativní stánek organizace KOTEC. 

Vánoční trhy v Chebu fungují denně od 12 do 20 hodin, o víkendu pak již od 11 hodin budou trhy probíhat až do 26. prosince. Malá ledová plocha bude k dispozici až do 2. ledna. Podrobný program včetně užitečných informací a fotogalerie pak najdete na webových stránkách www.chebskevanoce.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy