Cheb: V investicích v příštím roce budou mít přednost ty s dotací (TV Západ)

S finanční nejistotou způsobenou letošní koronavirovou krizí se potýká nejen řada domácností, ale také města a obce. Problémy jsou především na příjmové stránce kvůli celkovému zpomalení ekonomiky. Města proto ve svých výhledech a přípravách rozpočtů na příští rok stojí ve složité situaci.

dezinfekce

„Při tvorbě rozpočtu se především potýkáme s absolutní nejistotou na straně příjmů. Nikdo neví, jak se budou vyvíjet daňové příjmy státu a jaké příp. další úlevy stát poskytne. To se pak projeví v tom, kolik bude moci přerozdělit do rozpočtu obcí. Raději počítáme s nějakou horší možnou variantou. Bohužel se predikce neustále zhoršují, takže zatímco po jarní vlně Covidu jsme počítali s tím, že vystačíme na všechny plánované akce pouze s tím, že jen pár investičních akcí trošku časově odsuneme, nyní se ukazuje, že budeme muset dát jednoznačně přednost akcím, na které máme nějakou dotační podporu. Což v případě Chebu je především výstavba nové lávky na Švédský vrch, zateplení a rekuperace na 3. ZŠ, přírodovědné centrum v DDM Sova a také vlastně rekonstrukce učeben na některých základních školách. Teprve, pokud pokryjeme tyto výdaje, tak půjdeme cestou dalších rekonstrukcí, ať už se to týká rekonstrukcí ulic, městských bytů atd. Nacházíme se ve svízelné situaci. Určitě i v průběhu roku budeme muset přijímat další rozpočtová opatření dle toho, jak se situace bude vyvíjet,“ popsal stav starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Přesto se městu Cheb podařilo v poslední době získat příslib financí, se kterými už příliš nepočítalo. 

„Jsou to dva dotační projekty, které souvisí se vzdělaností, což mě jako bývalého učitele velmi těší. Jednak má vzniknout nové přírodovědné centrum u Domu dětí a mládeže, jeho součástí mají být nejen nové skleníky, laboratoře, chovatelská stanice – výrazně se tam rozšíří možnosti působení hned pro několik kroužků, které DDM Sova organizuje. A druhou aktuální dotací je dotace z Re:Startu, kdy dvě naše základní školy, konkrétně 2. a 6. ZŠ, získaly každá přibližně 15 milionů na další rozvoj své činnosti, a to především na dovybavení odborných učeben, jejich přestavbu, ale také např. na školení učitelů,“ přiblížil starosta. 

Město také vydalo značné částky na zmírnění dopadů koronakrize pro obyvatele, místní živnostníky a firmy. 

„My už jsme na jaře z rozpočtu města věnovali na podporu, ať už občanů nebo podnikatelů více než 25 milionů korun. Přiznejme si, že další možnosti úlev jsou již velmi limitované právě vývojem rozpočtu. Nicméně chceme trošku podržet podnikatele, kteří mají pronajaté nebytové prostory od města. Sice i oni obdrží určitou subvenci od státu, ale rádi bychom jim ještě i v téhle podzimní vlně snížili nájmy alespoň o část předpokládaných výdajů, abychom jim umožnili přežít a udržet si nebytové prostory obsazené,“ uvedl Jalovec.

Opatření se slevami zatím firmám i jednotlivcům určitě přišlo vhod, protože ke konci října oznámil ukončení z důvodů krize pouze jeden nájemce. Jaká bude situace z dlouhodobějšího pohledu je ale nejisté, většina opatření ze strany státu bude mít na rozhodování podnikajících subjektů mnohem větší dopady. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy