Cheb: V divadle se přenesete k Niagarským vodopádům

Západočeské divadlo v Chebu vás zve už na svou druhou premiéru po „koronapauze.“ V rámci Sezóny velkých okamžiků lidstva se od mýtických dob, v nichž se odehrávala minulá inscenace Odysseus, dostáváme do období Belle Époque, přelomu 19. a 20. století, do doby, kdy lidé pod vlivem společenských změn a převratných technických vynálezů propadli dojmu, že rozum definitivně zvítězil nad přírodou.

dezinfekce

Právě tehdy se odehrává dramatická komedie italského romanopisce a dramatika Alessandra Baricca SMITH & WESSON. V malé chatrči u Niagarských vodopádů se protnou osudy tří zcela rozdílných postav. Místní obyvatel pan Wesson, zvaný Rybář, vytahuje z řeky pod vodopády těla sebevrahů. Geniální vynálezce pan Smith se přijíždí schovat před svými věřiteli. A mladá žurnalistka Rachel má v hlavě bláznivý plán, jak získat zprávu na titulní stránku novin: stane se prvním člověkem, který skočí do Niagarských vodopádů nikoli proto, aby se zabil, ale aby to přežil. Všichni tři spojí své síly, aby přestali své nudné životy pouze přežívat, ale aby i za cenu velkého rizika začali naplno žít. 

Hra je skutečně na pomezí komedie a dramatu; i přes zásadní sdělení a vyhrocené situace je napsána velmi vtipnou formou, samotné dialogy mezi ústřední dvojicí jsou nesmírně zábavné a v mnohém připomínají slavné forbíny Voskovce a Wericha. 

Jako podivínského intelektuála pana Smithe uvidí diváci domácího Davida Beneše, v roli zemitého pana Wessona hostuje karlovarský herec Viktor Braunreiter. Jako Rachel se představí ve své první chebské roli nová posila souboru Západočeského divadla,  čerstvá absolventka katedry alternativního a loutkového divadla DAMU Stephanie Van Vleet. V epizodní, ovšem zásadní roli paní Higginsové uvidí diváci hostující Hanu Frankovou. 

Režisérka Hana Marvanová přizvala ke spolupráci scénografku Magdalénu Teleky, kterou čekal nelehký úkol vytvořit na jevišti obraz monumentálního divu přírody – Niagarských vodopádů. Hudbu k inscenaci složila herečka a muzikantka Kristýna Hulcová. Na pohybových scénách spolupracoval mim Lukáš Šimon a dramaturgii celé inscenace měla Martina Pokorná. 

Inscenace bude mít na velké scéně Západočeského divadla premiéru v sobotu 20. června v 19 hodin a do konce sezóny se odehrají ještě dvě reprízy 23. a 24. června. Díky dalšímu uvolnění bezpečnostních opatření už mohou diváci sedět vedle sebe bez volných řad a sedadel a otevřena mohou být obě divadelní občerstvení – bar Zákulisí i kavárna Thálie.


Zdroj: Martina Pokorná, dramaturgyně Západočeského divadla


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 18.06.2020 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy