Cheb: Směna pozemku se státem vyjde město na 14 milionů korun (TV Západ)

I přes časté ujišťování státu o pomoci městům a krajům se realita bohužel v mnoha případech zcela liší. Viditelným příkladem budiž směna pozemků se státem, kterou chce ze strategických důvodů uskutečnit město Cheb. Dvouhektarový pozemek se nachází za sportovním areálem Lokomotiva na Hradčanech.

dezinfekce

„Stát vlastní pro město velmi strategický pozemek bývalého škvárového hřiště vedle areálu Lokomotivy, plus ještě přilehlé prostory. Je to pozemek o ploše něco přes dva hektary. Pro nás je to cenný pozemek, protože se tam v budoucnosti může realizovat jak nějaká bytová výstavba, tak další parkovací plochy nebo např. i nějaké sportoviště. Bohužel strategie, jakou stát volí z hlediska směny pozemků s obcemi, je velmi brutální a nás to bude stát poměrně hodně peněz. Musíme nabídnout jiný náhradní pozemek, který se dá zemědělsky využít a který je větší než stát nabývá. Stát si nechal ocenit svůj pozemek, mimochodem trvalo to asi 19 měsíců, tedy opravdu vysoce nad standardní dobu. Cena pozemku byla vyčíslena na více než 14 milionů korun vůči tomu je započtena cena našeho pozemku, ale ten je kupodivu oceněn v cenách roku 1991. Takže zatím pozemek, který nabýváme má hodnotu 500 korun za metr čtvereční, tak pozemek, který předáváme má hodnotu pod 5 korun za metr čtvereční. Stát nám od té navrhované ceny – přes 14 milionů korun odečte asi 200 tisíc korun, které za náš pozemek dává. Jsou to podmínky sice velmi drsné, ale ten pozemek je opravdu pro budoucnost města natolik zajímavý, že i tyto podmínky jsme ochotni strpět,“ popsal anabázi starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Legislativa neumožňuje jiný způsob nabývání důležitých rozvojových pozemků od státu. Cheb čeká podobná situace také u průmyslového parku II. Oproti pozemku za Lokomotivou se ale jedná jen o malou část pro plánovanou komunikaci podél silnice na pískovnu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy