Cheb: Realizace přístavby knihovny se odkládá (TV Západ)

Projekt na modernizaci a rozšíření chebské knihovny se prozatím odkládá. K rozhodnutí vedly město Cheb jako realizátora akce finanční důvody. Ceny stavebních prací a materiálů postupně narostly a případné kompenzace formou dotace by nepokryly ani menší část z předpokládané částky.

dezinfekce

Původně to vypadalo, že by mohl Cheb získat až 85 % uznatelných nákladů. 

"To by znamenalo, že město Cheb by pravděpodobně získalo dotaci jen v desítkách milionů korun a ještě navíc za situace, kdy by mohlo také podání této žádosti ohrozit podání té žádosti do IROPu. Takže za této situace, kdy podle projekčních prací, tak jak dneska zatím jsou, to vypadá, že ten náklad bude zhruba okolo 500 milionů korun, tak za této situace se Zastupitelstvo v podstatě jednomyslně rozhodlo, že se ta žádost do Národního plánu obnovy podávat nebude," potvrdil místostarosta Ladislav Hrubý. 

Případné rozdělení projektu na část rekonstrukce stávající budovy a realizace moderní přístavby je komplikované. 

"Problém je, že od počátku se o tom uvažovalo jako jednotném. I jednotná ideová myšlenka byla – zrekonstruuje se ten starší secesní dům a postaví se přístavba. I některé technologické parametry toho projektu hovoří proti tomu rozdělení projektu. Zatím se přemýšlelo vždy o tom, že by se tyto dvě věci měly následovat v zásadě v jednom, ta stavba by měla být jedna a i stavební povolení je jedno. Takže toto oddělení je asi teoreticky možné, ale reálně velice náročné a zatím ty úvahy takto daleko nedospěly," dodal Hrubý. 

Koncept přístavby chebské knihovny z ateliéru A69 – architekti si v anketě Stavby Karlovarského kraje vysloužil dvě prvenství. V sekci projektů ho na 1. místo vynesla jak odborná porota, tak i veřejnost.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy