Cheb: Rapper v divadle pobavil pedagogy (TV Západ)

Představení Rapper režiséra a scénáristy Jakuba Nvoty s hudbou Kamila Mikulčíka a DJ Scarface v hlavní roli s Martinem Trnavským proběhlo v náhradním termínu v Západočeském divadle v Chebu ve středu 16.9.2020. A to v rámci projektu MAP II s podtitulem „Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání II pro SO ORP Cheb.“

dezinfekce

„Představení Rapper jsme měli připravené již na Den učitelů. Bohužel se situace opakuje. V březnu jsme museli posunout termín. Nyní jsme byli na rozpacích, zda si ještě můžeme dovolit v situaci, která je, uskutečnit divadelní představení. Chebské divadlo ale hraje. Dá se říci, že musíme poděkovat odvážným, kteří přišli. Na představení bylo skoro plno. Nepřišli všichni, a to z různých důvodů, ale divadlo bylo zaplněné. Hlediště a i herci se cítili dobře, byť jsme měli všichni roušky a tak reakce byly jiné než jsou běžně zvyklí. Divadelní představení jsme plánovali pro pedagogickou veřejnost – pro učitele z celého Chebska jako poděkování za spolupráci v projektu, protože jsme právě v polovině. Částečně jsme jim i chtěli nějakým způsobem říci, co se děje v regionu, co se ještě bude dít a co pro ně chystáme,“ uvedla vedoucí Odboru projektového managementu a rozvoje města Chebu Jana Krejsová.

U vstupu do foyer příchozí obdrželi malé občerstvení a publikaci přehledně shrnující dosavadní činnost i plány projektu MAP II.

„Aby i ti, co nejsou ve vedení škol, ale jsou s námi v pravidelném kontaktu, tuto informaci měli. Myslím si, že se brožurka povedla. Bude k dispozici do škol, dostanou se k ní i rodiče a nejen školáci, ale možná i ti, kteří se vzděláváním zabývají např. i ve svém volném čase. Tzn., že je to namířené i na rodiče. Musím říci, že i já sama mám z toho představení velmi dobrý pocit. Bylo to vysloveně učitelské představení. Problematika byla o vyhořelém učiteli chemie a hudební výchovy. Začátek byl možná takový, že jsme nevěděli, co nás čeká. Musím ale říci, že na konci jsme se všichni dostatečně pobavili, zasmáli a atmosféra byla velmi pěkná. Ti, co odcházeli, to kvitovali. Divadelní spolek Frída do Chebu běžně nejezdí. Jezdí tedy do Karlovarského kraje – do divadla v Mariánských Lázních a Karlových Varů. V Chebu byli poprvé. Cheb si i prohlédli a byli překvapeni. Možná se sem ještě někdy podívají,“ popsala Krejsová.

Divadelní představení se kromě skvělého hereckého výkonu hlavního představitele vyznačovalo i zajímavou choreografií v podání Anet Antošové, Dominiky Červinkové a Julie Šurkové. Pořadatelé ovšem tušili, že na delší dobu to bude poslední akce pro veřejnost, kterou nebudou muset opět rušit.

„Já musím říci, že více jak podruhé v této situaci rušíme 15 hotových, naplánovaných akcí, seminářů, workshopů, školení a dokonce naši jednu top akci. Již podruhé rušíme naši velkou konferenci, která měla     být nyní 1. října v Kulturním centru Svoboda. Byla to konference na téma neurověda ve vzdělávání. Do Chebu se nám podařilo nasmlouvat špičky – pana doktora Beneše, pana Koukolíka a ti, co byli přihlášeni, tak to velmi kvitovali, a další, nejmenovala jsem všechny. Bohužel to podruhé rušíme kvůli epidemiologickým opatřením a dnes i omezením hromadných akcí. Již máme předjednáno, že se to uskuteční hned, jak to půjde na jaře roku 2021. Je to jak organizačně, tak je to velmi nepříjemné, takové demotivující, protože máte vše zajištěné od jídla, ubytování, nájmu – prostě všechno. Nejsme ale sami, jsou v tom všichni. Myslím si, že řada lidí má větší problémy, než znova opakovat nějakou akci. Takže to bereme s lehkostí a víme, že tak to je,“ dodala s pochopením Jana Krejsová.

V současné době jsou v rámci projektu MAP II připraveny dvě akce v Kulturním centru Svoboda. První je dvoudílný workshop se sociology na téma „Problémy a cesty k proměně vzdělávání v ORP Cheb“ v termínech 21. října a 4. listopadu. Tyto workshopy jsou určeny ředitelům škol a jejich zřizovatelům.

Druhou akcí je seminář Mgr. Michaely Veselé s názvem „Kázeň a klima školy“. Koná se 5. listopadu a zveme na něj všechny pedagogy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy