Cheb: Proběhlo plošné testování zaměstnanců nemocnice (TV Západ)

V minulém týdnu byla celostátními médii prezentovaná situace v chebské části Karlovarské krajské nemocnice. Dalších 9 zaměstnanců a 3 pacienti se nakazili nemocí COVID-19. Byla proto přijata řada nových opatření.

dezinfekce

„Samozřejmě rozhodlo se to na základě výskytu, ale kraj požádal o mimořádné testování. Dorazily týmy Armády České republiky, které toto testování provádí. Dnes, tedy ve středu, by mělo proběhnout testování prvních 200 zaměstnanců chebské nemocnice. Zítra by měla být druhá část, tedy dalších 200 zaměstnanců protestováno, a to PCR testem. Pacienti, kteří nejsou COVID pozitivní, budou distribuováni do dalších nemocnic v Karlovarském kraji, tedy především do karlovarské, sokolovské a také ostrovské nemocnice. Postupně bude také probíhat dezinfekce budov v rámci chebské nemocnice. Začne se budovou A - na toto jsou již v tuto chvíli na cestě specializované týmy hasičského záchranného sboru, které budou pobývat u nás v kraji 2 až 3 dny, aby stihli vydezinfikovat všechny objekty, které se nachází v chebské nemocnici. Pak se samozřejmě pacienti vrátí zpátky už do vydezinfikovaných prostor. Co se týče onkologického oddělení, to běží dále, tam pokračuje samozřejmě léčba onkologických pacientů, pouze se nenabírají noví pacienti. Takže ti, kteří onkologickou léčbu v tuto chvíli dostávají, tak ti jí také řádně dokončí,“ popsal situaci ve středu 6. května radní pro zdravotnictví Karlovarského kraje Jan Bureš. 

Na místě pomáhali členové Hasičského záchranného sboru, kteří připravili pracoviště pro odběry vzorků. K dispozici byly tři armádní sanitky s posádkami, z nichž jedna odebírala i vzorky přímo v místě bydliště zaměstnanců nemocnice. 

„Krajská hygienická stanice od začátku epidemie spolupracuje s chebskou nemocnicí. První případy se zde objevily na konci března. V průběhu dubna se objevovaly další případy. Každý jednotlivý případ jsme šetřili, stanovovali jsme karanténní opatření, nemocní byli izolováni. Pokud byl nemocný zaměstnanec, byl izolován v domácí izolaci. Testování bude probíhat ve spolupráci s Armádou ČR, kdy přijely odběrové týmy, úzce s nimi spolupracujeme. Budou zde kolegové z Krajské hygienické stanice, kteří budou průběžně vystavovat elektronické žádanky. Máme přehled všech zaměstnanců. Měli by být otestováni během dnešního, případně zítřejšího dne. Pokud by se to nestihlo, je možnost prodloužení testování o nějaký další den,“ uvedla Martina Prokopová, ředitelka Odboru protiepidemiologie Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje. 

Náročné manévry s přesunem zažilo i zhruba 90 pacientů, které sanitky rozvezly do ostatních nemocnic v kraji. Do uzavřené nemocnice pak nastoupili hasiči se speciální výbavou a plošně vydezinfikovati veškerá pracoviště. 

Během víkendu pak byly zveřejněny výsledky plošného testování. Nákaza se prokázala jen u 7 odebraných vzorků. Nemocnice se proto hned v sobotu začala postupně vracet do běžného režimu. 

Karlovarský kraj také v minulém týdnu reagoval na ukončení centrální distribuce ochranných prostředků státem. 

„Dnes bylo na Radě kraje rozhodnuto o tom, že kraj pořídí asi za 17 milionů korun osobní ochranné pomůcky tak, abychom měli zásobu alespoň na měsíc pro klíčová zařízení v kraji. Tzn. primárně nemocnice, záchranka a ústavy sociální péče, které spadají pod kraj. Ostatní zdravotnická zařízení – jak privátní, specialisté, tak praktičtí lékaři, si musí začít pořizovat tyto ochranné osobní pomůcky sami. My v tuto chvíli chceme držet tu zásobu tak, abychom byli připraveni na případné pokračování pandemie nebo dokonce na její zhoršení,“ popsal rozhodnutí Rady kraje Jan Bureš. 

Ukončí se fungování sedmi výdejních míst ve městech, kde si zdravotníci ochranné pomůcky vyzvedávali. Pokud si to situace vyžádá, bude ale kraj připraven je znovu otevřít. Kraj má v plánu nákup 300 tisíc kusů roušek, 300 tisíc kusů rukavic, 55 tisíc kusů respirátorů FFP2, 30 tisíc kusů respirátorů FFP3, 10 tisíc kusů ochranných obleků a 2 tisíce štítů. Chybět by neměly i různé druhy dezinfekce na ruce i povrchy a návleky na boty.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy