Cheb: Pozvánka na putovní výstavu

Pozvánka na prohlídku putovní výstavy Falešné hranice: Akce "KÁMEN." Oběti a strůjci nejutajovanějších zločinů StB 1948-1951, která je vystavena v kostele svaté Kláry, a to až do 29. srpna 2021.

dezinfekce

Společnost pro výzkum zločinů komunismu, z. s. představuje historicky cenné dílo, které mapuje tuto téměř neznámou činnost Státní bezpečnosti z přelomu 40. a 50. let 20. století. Vychází z příběhů publikovaných v knihách KÁMEN a FALEŠNÉ HRANICE. Na mnoha osobitých příkladech popisuje příběhy účastníků i zákulisí zákeřných zločinů, které spočívaly v organizování pastí pro předem vytipované oběti vyprovokované k útěku z Československa.

Tajná policie vymyslela akci „Kámen,“ aby mohla vyslýchat vyhlédnuté osoby na falešných německých celnicích v domnělých úřadovnách americké vojenské kontrarozvědky. S usvědčujícími materiály pak byly osoby, které se domnívaly, že skutečně překročily státní hranici, za nedovolený „přechod“ zatčeny a odsouzeny. Nešlo o náhody, nýbrž o široce uplatňovaná opatření bezpečnostního aparátu, který skrytě porušoval vlastní zákony. Záměrem je přiblížit rafinovanost, která se v chápání státně bezpečnostní práce stávala samozřejmostí. Navzdory faktu, že se jednalo o nejutajovanější represivní akce komunistického režimu, autorka knih i výstavy – badatelka Václava Jandečková odhaluje nové oběti i pachatele, nastiňuje vývoj akce „Kámen“ v čase i prostoru, dokládá škálu důvodů pro její využití. Unikátní archivní materiály jsou konfrontovány s pozdějšími výpověďmi svědků, postupy tajné policie tak představuje v novém světle. Jak je možné, že aktéři těchto dosud nepromlčených zločinů zůstali nepotrestáni?

Výstava vznikla za podpory Plzeňského kraje, města Kdyně, města Cheb, města Klatovy, městysu Všeruby, obce Tři Sekery a vzhledem k celospolečenskému významu získala záštity od Ministerstva kultury ČR, Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR, v. v. i. a Českého centra Mezinárodního PEN klubu.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy