Cheb, Ostrov: Záchranka obměňuje vozový park

Záchranka v rámci svého plánu pravidelného obnovy vozového parku pořídila nové sanitní vozy RV Škoda Kodiaq pro výjezdovou základnu Ostrov a Cheb. Jeden byl hrazen z investiční dotace Karlovarského kraje, druhý z Fondu zábrany škod.

dezinfekce

Nyní se i výjezdové základny v Ostrově a v Chebu dočkají většího vnitřního prostoru vozu nejen pro vybavení zdravotnickou technikou a potřebnými pomůckami, ale také většího prostoru pro samotnou výjezdovou skupinu (řidič vozu ZZS a lékař), kteří s sebou mohou vozit další osobu, například stážistu, což u RV Yeti nebylo možné.

„Co se týče rozdílů v jízdních a technických vlastnostech, vyniká Kodiaq inovativním pohonem 4x4, který zajišťuje Haldex nové generace. Má také nové ovládací prvky v kabině, včetně dotykového displeje. Novinkou je například otvíratelný kufr z místa řidiče. To jsou drobnosti, které výjezdové skupině poskytují větší bezpečnost a komfort při své práci a také šetří čas,“ upřesnil MUDr. Jiří Smetana, ředitel ZZS KVK.

Oproti dosavadním Kodiaqům už tato nová RV mají červeno modrá výstražná světelná zařízení.

„Oba vozy RV vyšly na necelých 2,74 milionu Kč. Kodiaq pro výjezdovou základnu Ostrov byl hrazen z investiční dotace zřizovatele. Kodiaq pro Cheb pokryly finanční prostředky poskytnuté Fondem zábrany škod. Vítěz veřejné zakázky na dodávku osobního vozidla pro Rychlou lékařskou pomoc v systému Rendez-vous byla společnost Přerost a Švorc – auto, s. r. o., přičemž smlouva byla uzavřena v září 2019. Zástavbu prováděla firma FD servis Praha,“ uvedl Ing. Jan Bureš, člen Rady Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví.

Hotový Kodiaq byl záchranné službě předán 25. 11. 2019.

Před uvedením vozu do provozu si všichni řidiči ze základen vyzkoušeli jízdu novým vozidlem, aby se seznámili s jeho ovládacími prvky a jízdními vlastnostmi. Nyní je již vše připraveno k tomu, aby mohla výjezdová skupina vyrazit do terénu. Tedy vlastně skoro všechno. Už se stalo tradicí, že RV vozy ZZS KVK dostávají svá jména od žáků škol, v jejichž městě má RV svou domovskou základnu. Ze zaslaných návrhů jsme nechali vybrat jméno samotné řidiče vozů ZZS, kteří budou s tímto vozem jezdit. Výhercem byl nakonec návrh žáků druhé třídy 1. ZŠ Ostrov – Hugo. V Chebu byl vybrán návrh sportovního týmu juda – Jestřáb. Jak říká Valerie, členka sportovního týmu.

„Naše děti napadl Jestřáb, protože je rychlej, dravej, jako náš oddíl. Všichni se pereme o život a chceme být na vrcholu. Tak jako vy. Cokoli se stane, jste rychlí a bojujete o životy ostatních,“ říká Valerie, členka sportovního týmu.

V současné době je tedy obnovena většina vozového parku vozů RV. Poslední Yeti vyjíždí z výjezdové základny Teplá a její obměna připadá na příští rok. Poté přijde na řadu obměna prvních Kodiaqů.


Zdroj: facebookové stránky Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy