Cheb: Opravu božích muk v Podhradě zaplatil štědrý občan (TV Západ)

Nadační Fond Historický Cheb se již od svého založení v roce 2005 věnuje záchraně a obnově kulturních památek v regionu. Kromě velkých a finančně náročných projektů, jakým byla například obnova historických věží na kostele s. Mikuláše v Chebu nebo fenomén chebských krovů, se dostává pozornosti i drobným objektům. Po rekonstrukci božích mukách na Švédském Vrchu v roce 2018 se nyní přidala i podobná sakrální památka v Podhradu.

dezinfekce

"Tentokrát situace byla o mnoho zajímavější. Pro nadační fond to byla téměř premiéra. Protože, aby někdo přišel a uhradil rekonstrukci božích muk v ceně 80 tisíc – nám se ten případ stal poprvé. Byli jsme z toho opravdu nadšení. Myslím si, že je to hezká ukázka patriotismu, protože to byl jeden z obyvatelů Podhradu, pan Stanislav Kučera, kdo to zaplatil," uvedla Marcela Brabačová, předseda a tajemník Správní Rady Nadačního fondu Historický Cheb. 

"Tady již nějaká léta bydlím a kolem křížku jezdím každý den do práce. Přemýšlel jsem, jak zde napravit situaci. Křížek byl zarostlý a v hrozném stavu. Také hlavně dost cestuji v rámci zaměstnání. A když člověk vidí po Čechách, o Moravě ani nemluvě, že mají všude křížky opravené a hezké, tak jsem začal zjišťovat, jak docílit nápravy. Přes souseda, Karla Tyrpekla, jsem se dostal na paní Brabačovou z Nadačního fondu Historický Cheb a takto to dopadlo," shrnul s úsměvem motivaci a vývoj obyvatel Podhradu, podnikatel v realitách Stanislav Kučera. 

Kamenná boží muka sestávající z žulového hranolového podstavce, pískovcové hlavice a kříže se soškou Ježíše byla v neutěšeném stavu. Písmo na podstavci bylo nečitelné, rozpadávaly se hlavice a kříž se soškou neměly potřebnou kvalitu. Opravy proběhly v mariánskolázeňském kamenictví pana Junka. 

"Původní je kámen, ten žulový podstavec s datací 1808. To, co bylo na něm, písková část, se posléze zjistilo, že bylo součástí nějakého jiného pomníku. A kříž s Ježíšem, který na něm stál, to byla opravdu již jen taková nějaká práce nějakého milovníka, ale bylo to naprosto nekvalitní zpracování. Nemělo to žádnou uměleckou hodnotu. Po opravě jsme doplnili tu pískovcovou část. Tam se našly iniciály jména Antona Gablera, který byl majitelem Podhradu. V jedné chvíli byl titulován jako Ritter von Adlersfeld. Takže písmena, která se tam našla, určil náš pan historik Miloš Říha, bývalý kastelán Kynžvartu. Dohledal, že to byl majitel Podhradu. Přesně určil komu iniciály patří. Takže jsme se dozvěděli i tu historii. Také s největší pravděpodobností řekl, jak vznikla ta součást, že někdo vzal zbytek nějakého jiného pomníku a posadil ho na žulový podstavec. Někdo jiný - další přišel, takže v podstatě došlo k takové mimovolné kompletaci něčeho, co bylo součástí krajiny a my jsme již pak rekonstruovali pomník jako takový," dodala Brabačová. 

A chuť pomáhat s obnovou Podhradu panu Kučerovi nekončí. Vyhlédl si ještě jedna boží muka, jejichž opravu opět ve spolupráci s Nadačním fondem zaplatí. 

"Tady o kousek dál, zhruba 200 – 300 m od nás je ještě jeden křížek. V současnosti se tam dělá silnice. Takže je úplně demontovaný. Na ten jsme s paní Brabačovou domluveni, že se na něj podíváme po prázdninách," přiblížil Kučera. 

Zřizovatelem Nadačního fondu Historický Cheb je Město Cheb a další informace o projektech, ať už uskutečněných nebo probíhajících najdete na stránkách www.historickycheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy