Cheb: Nový systém podpory aktivit začne platit od příštího roku (TV Západ)

Nový systém podpory aktivit občanů v Chebu chce od 1. ledna příštího roku spustit město. Každoročně rozdělováním "proteče" několik milionů korun a hlavním záměrem je zjednodušit a zpřehlednit pravidla s důrazem na rozvoj především mládežnického sportování.

dezinfekce

"V Chebu tradičně existuje pět oblastí podpory aktivit občanů. Tou největší a finančně nejnáročnější je sport. Ale kromě něj podporujeme aktivity i v oblasti školství, kultury, sociálních věcí a zdravotnictví a je tam i taková zvláštní kategorie – pro ostatní, kterou ale počínaje příštím rokem rušíme. Takže zbývají ty původní čtyři. Zatímco ty ostatní oblasti se většinou z hlediska podpory pohybují někde mezi jedním a dvěma miliony korun, tak na sport je tam vyhrazeno 14,5 milionu korun. A slouží to pro podporu jak jednorázových akcí, tak na podporu celoroční činnosti sportovních subjektů," uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Novou kategorií je reprezentace města. V ní by měli najít podporu aktivity, které zviditelňují Cheb na významných soutěžích. 

"Doposud nám na město chodili vždy ad hoc jednotlivé žádosti o dotace na podporu nějakého vrcholového sportu, ať už to byla druhá liga v hokeji, extraliga v pingpongu apod. Žádosti nebyly posuzovány kontinuálně a v jeden okamžik. Nyní předpokládáme, že se nám sejdou v jeden okamžik. Máme tam na to vyčleněnou částku ve výši 3 miliony korun. S pomocí sportovní komise posoudíme, které a v jakém rozsahu jsou oprávněné," vysvětlil starosta. 

V systému je také již dříve avizovaná změna v úhradě části nákladů na provoz.

"Já osobně jsem tomu současnému systému nejvíce vyčítal to, že byl hodně založen na nákladech za provoz sportovišť. Tudíž nutil sportovce, aby co nejvíce peněz věnovali do údržby svého sportoviště a pak je následně vykazovali městu. My je od toho chceme oprostit, protože sportovci mají sportovat a nikoliv natírat okapy. Chceme maximálně podporovat samotnou sportovní činnost, především pak sportovní činnost mládeže, na kterou bude směřovat z těch 14,5 milionu korun více než polovina. Nový systém dává klubům větší volnost s nakládáním získaných prostředků. Zatímco předtím museli mít 50% spoluúčast – ta už není povinná v té celoroční činnosti, a navíc budou moci prostředky využít na širší spektrum financování čeho si víceméně zamanou. Zároveň je to bude opravdu silně motivovat k tomu, mít hodně mládežnických členů oddílu a aktivně s nimi pracovat a hrát s nimi soutěže," dodal starosta Jalovec. 

Kromě systému podpory aktivit Cheb podporuje sport 20milionovou dotací na provoz městských sportovišť – bazénu, zimního stadionu, sportovní haly Lokomotivy a volnočasového areálu na levém břehu Ohře. Od příštího roku budou mít šanci získat podporu na rozvoj mládeže i nově založené kluby. Město Cheb v současné době podporuje celkem 32 sportovních klubů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy