Cheb: Nová Hurvínkova lavička zve k posezení (TV Západ)

Bronzová soška Hurvínka, známé pohádkové figury, byla v pátek 18. srpna slavnostně pokřtěna i se svou lavičkou pod chebských hradem poblíž Písečné brány v Mlýnské ulici.

dezinfekce

Posezení s oblíbenou postavičkou vzniklo v rámci projektu participativního rozpočtu Mega nápady podle návrhu pana Igora Kukučky z Chebu. Ten pracuje na dráze a ve volném čase se věnuje řezbářství. 

„Ten nápad jako nevznikal ze dne na den. Já jsem měl tu možnost, že mi Muzeum (chebské) poskytlo, abych jim udělal kopie Spejbla a Hurvínka, takže už jsem spolupracoval s muzeem. Takže s tou myšlenkou jsem už koketovat a přišla mi taková jako satisfakce, že bych mohl se nějak zavděčit, že jsem tu možnost měl. Takže když jsem slyšel o těch Meganápadech, už jsem o tom uvažoval delší dobu, ale nikdy jsem neměl tu odvahu, protože jsem si říkal, že přece jenom málo lidí zná historii Chebu, tak o Gustavu Noskovi málokdo ví. I když tady máme bustu v ulici a podobně, tak jsem chtěl v podstatě jakoby udělat ne radost, ale v podstatě takovou poctu Gustavu Noskovi,“ přiblížil okolnosti nápadu Kukučka. 

Autor nápadu by chtěl více upozornit a vyzdvihnout význam pana Gustava Noska, umělce, loutkoherce, spolupracovníka Josefa Skupy a talentovaného řezbáře, který v Chebu působil v letech 1960 až 1974. Pomáhal mimo jiné Městské loutkové scéně, tzv. Myšárně, pro kterou vyráběl loutky.

„Jako malé dítě jsem do loutkového divadla s rodiči chodil, samozřejmě, protože tady v Chebu hrálo loutkové divadlo a dokonce mám doma i jedno historické loutkové divadlo ve vlastnictví, takové malinké. Takže věřím, že vnoučeti třeba se to taky jednou bude líbit, až bude větší. Musím říct, že se mi to moc líbí. Hurvínek k Chebu patří díky řezbáři Noskovi, který tady žil samozřejmě nějakou dobu a tvořil, takže ta vazba tady je. A koneckonců jak ta soška, tedy i to posezení, které by mohlo přinášet dobrou náladu jak občanům, tak turistům. Takže to je určitě pozitivní záležitost a moc se mi to líbí,“ vzpomněl přítomný starosta Chebu Jan Vrba. 

Realizaci provedl slovenský sochař Miroslav Žáčok, přičemž s návrhem souhlasila také majitelka autorských práv na Hurvínka, Denisa Kirschnerová.

„Ten samotný nápad měl asi rok papírování, žádostí, hlasování a všechno možné a asi třičtvrtě roku nebo půl roku v podstatě pan magistr Žáčok vytvářel tu sochu po víkendech. Odlévalo se to potom v Bratislavě a ten kámen zase byl pískovec někde jinde. Ale byly menší problémy s tím, protože původně to měla být žula, ale přišla válka, takže se to všechno podražilo. Takže se muselo znovu zasedat, Rada, znovu odsouhlasit jiný druh kamene apod. Takže byla s tím trošku práce,“ dodal Kukučka. 

Zhruba 1,5 metru dlouhé pískovcové lavičky do půlkruhu vybízejí k posezení u masivního válce jako stolu se 70 centimetrovou soškou. Místo by mělo doplnit také informační tabule. 

Samotné Meganápady mají v Chebu pokračovat jinou formou.

„Pravda je, že my jsme to museli, ty Meganápady, pozastavit, protože ta realizace se nahrnula do jednoho období a poměrně hodně to zatěžovalo úředníky z povolováním, u toho řada papírové práce a samozřejmě zatěžovalo to i nárazově rozpočet. Takže teď jsme přistoupili pro příští rok k jinému řešení, trochu k takovému pro nás jednoduššímu, možná přechodnému, kdy jsme vybrali určité projekty, na který jaksi město, jestli k tomu nemělo chuť je realizovat nebo chyběly peníze v rozpočtu, mysleli si, že nejsou tak důležité a které by občany mohly zajímat, jako jsou třeba nějaké vodní prvky na různých místech a podobně. A chceme nabídnout občanům, aby vybrali z toho portfolia věcí, který jsou připravené, naštěstí už, takže můžou být i rychle realizovány, tak jim je chceme nabídnout, aby z toho něco vybrali hlasováním a to by se potom realizovalo. Tu částku jsme dokonce navýšili, protože už jsou to trošku dražší věci z pěti na šest milionů. Takže takové tři čtyři akce by se mohly realizovat,“ doplnil Vrba.

Způsob fungování participativního rozpočtu má schvalovat zářijové Zastupitelstvo s účinností od začátku příštího roku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy