Cheb: Na Novoročním setkání byla oceněna pětice osobností (TV Západ)

Tradiční Novoroční setkání vedení města Chebu s významnými osobnostmi regionu se uskutečnilo ve čtvrtek 3. ledna v hlavním sále Kulturního centra Svoboda. Příchozí osobně vítali starosta Antonín Jalovec a místostarosta Miroslav Plevný.

dezinfekce

V úvodním slově zmínil starosta Chebu, že ho čekaly během večera dvě milé povinnosti. Tou hlavní bylo ocenění osobností města.

„A druhou je poděkování. Děkuji pane Černý za to, že s městem spolupracujete, není Vám lhostejné a zajímáte se o něj. Vytrvejte v tom, prosím,“ požádal přítomné starosta Jalovec.

Po hudebním vystoupení skupiny „Kdo má čas Band“ pak zhodnotil uplynulé období. Vyzdvihl mimořádnou příležitost stabilizovat město a slíbil spolupracovat nejen v koalici, ale i s opozicí. Vyzval také všechny zájmové subjekty, organizace a občany, aby přicházeli s náměty i kritikou. Kromě stability a kreativity potřebuje město podle jeho starosty i soudržnost. 

„Soudržnost občanů a politické reprezentace, která tady v Sudetech tak chybí. Prostě proměnit Cheb v město, kde nejenom bydlíme, ale kde žijeme. Vy, tady v sále, patříte ke společenské elitě, prosím vás, zakládejte spolky, zakládejte osadní výbory, organizujte akce různých typů, od těch zdánlivě primitivních, které spojuje jídlo a pití, až po ty společensky vysoce postavené na základě poezie nebo vážné hudby. Všechny akce, na kterých se budou moci Chebané setkávat, jsou přínosem. Potřebujeme je. Za vedení města vám mohu slíbit, že je budeme všemožně podporovat,“ dodal starosta.

Poté již došlo k ocenění osobností.

„Starosta města Chebu uděluje ocenění za celoživotní přínos městu Cheb Jiřímu Mácovi In memoriam,“ uvedl tajemník Městského úřadu v Chebu Václav Sýkora.

Jiří Máca působil dlouhé roky jako vazač knih ve své dílně v Kamenné ulici. Jeho poctivé řemeslo bylo oceněno v roce 2011 titulem Podnikatel města Chebu. Člen Společenstva českých knihařů zemřel v srpnu 2018.

Jako druhý získal ocenění Zdeněk Bartoš, umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu. Zde působí od roku 2005, kdy nastoupil jako čerstvý absolvent režie pražské DAMU na hostování. Rok nato začal pracovat ve své současné pozici, a je tak do dnešního dne nejdéle sloužícím uměleckým šéfem v rámci jednoho divadla. 

„Já i moje rodina jsme tady velmi šťastní a považujeme Cheb za velmi příjemné a přátelské místo k životu. Koneckonců i k divadelní tvorbě. Ocenění beru i jako vyjádření podpory ze strany města směrem k divadlu a toho, že se nám daří divadlo posunovat správným směrem, jak pokud jde o tvorbu, tak diváckou přízeň.       Divadlo je velmi kolektivní záležitost. Věřte, že jeden režisér nebo umělecký šéf by toho mnoho nezmohl, kdyby se nemohl opřít o své pracovníky. Zdaleka ne všechny si může vybrat, jak jistě ví pan starosta. Takže beru ocenění pro celé divadlo, pro všechny herce, pro všechny, kteří tvoří zázemí a zákulisí divadla. Rád bych poděkoval všem - od ředitele až po vrátného. Slibuji, že se i nadále budeme snažit, aby diváci do Západočeského divadla chodili rádi, aby se tam těšili. Jsem velký příznivec myšlenky, že divadlo ve městě, jako je Cheb, má nejen kulturní a uměleckou funkci, ale především společenskou a stmelovací. Budeme rádi, když diváci, jak z Chebu, tak z blízkého i širokého okolí budou do divadla jezdit, bude je těšit a něco společně zažijí,“ komentoval ocenění Bartoš. 

Cenu převzal také atletický trenér Petr Učík. Atletika jej provází celý život. Kromě trenérské a funkcionářské činnosti se věnoval i veteránskému závodění. Jeho největší veteránský atletický úspěch je z roku 1994, kdy na Mistrovství světa v Kanadě obsadil 3. místo. Bronzovou medaili vybojoval i s družstvem České republiky.

„Při této příležitosti bych chtěl všem poděkovat a zároveň popřát v roce 2019 hodně zdraví, štěstí a pohodu. Jen krátce – promiňte mi, jsem trošku „na měkko,“ kdyby tady přede mnou stál pan Přibáň, určitě by se mě zeptal, jak dlouho to ještě vydržím. A já říkám, dokud mi zdraví bude sloužit,“ slíbil Učík.

Další oceněnou se stala Yvonne Veselá, ředitelka Úřadu Oblastního spolku Českého červeného kříže. V organizaci pracuje od roku 1974 a v roce 2018 jí bylo uděleno hejtmankou Karlovarského kraje Ocenění za obětavou práci a propagaci programové činnosti Československého červeného kříže.

„Velice si ocenění vážím. Jsem ráda, že mohu poděkovat městu za jeho velkou podporu, kterou máme v naší činnosti Českého červeného kříže. Není to ale jen odměna pro mě, ale odměna pro naše - všechny mé spolupracovníky a všechny členy červeného kříže, protože jen díky pomoci městu a mým věrným spolupracovníkům, kteří se snaží, aby tato organizace fungovala, tak mohu poděkovat za to, že v rámci jejich přízně organizace funguje, neboť bohužel před pěti lety hrozilo to, že tato organizace by tady už nikdy neexistovala. Moc děkuji za podporu, které se nám dostává. Děkuji moc,“ poděkovala Veselá.

Ocenění převzala také herečka Libuše Teubnerová. Angažmá v Chebu získala v roce 1961 a stala se oporou hereckého ansámblu. Deset let zasedala také v Zastupitelstvu města Chebu. Ve své děkovné řeči vzpomněla jak na svá setkání s velikány českého hereckého nebe, tak na Jiřího Wolkera. A svým nezaměnitelným způsobem publiku převyprávěla zkrácenou verzi pohádky o Kominíkovi.  

„Být kominíkem znamená obšťastňovat lidi, kteří mají knoflíky. Až budou mít všichni lidé knoflíky, tak budou všichni šťastní. Přeji vám a městu Cheb takový knoflík veliký – perleťový a štěstí a štěstí a ještě jednou, tolik vám přeji já a ještě vám přeji rok plný klidu a bezpečí, lásku, co hřeje a vyléčí, pohodu, zdraví, úspěch a šťastný každý krok, teď, celý rok i napřesrok,“ pozdravila přítomné paní Teubnerová.

Před závěrečným společným přípitkem promluvil chebský farář Petr Hruška. Došlo také na spolčené focení oceněných se zástupci vedení města. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy