Cheb: Minulý týden proběhla ve městě Konference k domácímu násilí

Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje pořádalo dne 25. 4. 2019 v prostorách Gymnázia v Chebu konferenci k problematice domácího násilí. Celodenní akce byla určena pro odbornou i laickou veřejnost. Konferenci zahájil krajský ředitel policie Karlovarského kraje plk. Mgr. Petr Macháček, který uvítal všechny přítomné a byl velmi potěšen vysokou účastí.

dezinfekce

Během dopoledního bloku si posluchači mohli vyslechnout dvě velmi zajímavé přednášky. První se týkala zákona na ochranu před domácím násilím, jež přednášela paní Mgr. Petra Vitoušová, prezidentka Bílého kruhu bezpečí. Druhou přednášku na téma „Domácí násilí včera a dnes“ prezentovala psycholožka a soudní znalkyně Doc. PhDr. Ludmila Čírtková, CSc., Dr.h.c. V odpoledním bloku pak přednášeli zástupci z řad poskytovatelů pomoci obětem domácího násilí, státního zastupitelství a soudu, Probační a mediační služby, z Intervenčního centra, orgánu sociálně právní ochrany dítěte z Karlových Varů a na závěr Policie ČR.

Posluchači se tak mohli dozvědět zajímavé věci týkající se vývoje zákona na ochranu před domácím násilím, na kazuistikách z doby nedávné, pak jaké jsou alarmující případy, které ne vždy končí se šťastným koncem, jak postupuje Policie ČR při řešení domácího násilí, jak pomoci obětem trestných činů nebo také když je obětí domácího násilí dítě.

Problematiku domácího násilí Policie ČR bere velmi vážně a oběti si mnohdy nesou trauma celý život.

Zpočátku nenápadné kontroly, dobře míněné rady, jak se oblékat, líčit, nebo s kým se přátelit, i toto může být začátek domácího násilí. Agresor mnohdy využívá různé taktiky, jak svou oběť postupně ovládat a izolovat od rodiny, přátel a okolí. Domácí násilí probíhá velmi často „za zavřenými dveřmi,“ kdy navenek působí rodina úplně běžně a normálně. K domácímu násilí nedochází pouze mezi partnery, ale oběťmi jsou stále častěji i senioři a děti. Vždy je důležitá pomoc, a to nejen od Policie ČR a ostatních institucí, ale především od rodiny, přátel, ale třeba i od sousedů v domě. V tomto případě neplatí, „co se doma upeče, to se doma sní,“ proto nebuďte lhostejní ke svému okolí a neváhejte pomoci.

O domácí násilí nejde pouze v případě fyzických útoků, kdy jsou různá zranění viditelná, ale jde i o psychické, sexuální a ekonomické násilí. Vždy jsou zde pevně vymezené role oběti a agresora, tyto role se nemění nebo nestřídají. Oběť, která je takovému násilí vystavena, považuje mnohdy jednání agresora za normální, často se ostýchá o násilí, které je na ní pácháno mluvit, nechce rozbíjet rodinu, zejména pokud jsou v rodině děti. Myslí si, že si vlastně zaslouží, aby s ní bylo takto zacházeno.

Pokud jste oběť domácího násilí:
- řešte svůj problém
- svěřte se tomu, komu důvěřujete
- pokud jste v ohrožení, volejte ihned Policii ČR
- kontaktujte intervenční centrum
- pokud máte nějaké důkazy o domácím násilí, (lékařské zprávy, fotky, videa, SMS zprávy) tyto si schovejte.

Policie České republiky poskytuje v rozsahu své působnosti pomoc každému. V případě, že se v rodině děje domácí násilí, může policie agresora z bydliště vykázat na 10 dní a tuto dobu lze poté ještě rozhodnutím soudu prodloužit.

mjr. Mgr. Kateřina Böhmová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy