Cheb: Meganápady nahradí nové Projekty pro město (TV Západ)

Projekty pro město je nový název pro chebský participativní rozpočet. Bývalé Meganápady i současné návrhy umožňují, aby se občané zapojili do rozhodování o rozvoji své obce. Náklady akce se zvýší pro příští rok z pěti na 6 milionů korun.

dezinfekce

„Základní úprava spočívá v tom, že město nabídne občanům, aby vybrali z předpřipravených projektů, kterých možnost realizace již byla prověřena z hlediska finančního, stavebního řízení a všeho ostatního. Aby vybrali projekty, které si myslí, že je dobré realizovat, o které budou mít zájem. To je taková základní změna, kdy se nevychází z toho, že občané na začátku navrhují všechno a pak to město zpracovává. My současně ovšem občany požádáme o další podněty a náměty, co by se mohlo ve městě udělat. Které město zpracuje nějakým způsobem a už bude jasno předem před rozhodováním o tom, který vybrat, kolik to přibližně bude stát a jak to bude pracné a jestli to je vůbec realizovatelné. U těch meganápadů toho dřívějšího přístupu se stávalo, že některé odsouhlasené občany vybrané projekty bylo obtížné realizovat. Zvyšovaly se realizační ceny, ale i se zatěžoval aparát města s přípravou těch staveb z hlediska stavebních řízení, které musely leckdy projít i nějakým názorem památkářů na ty věci a tak a dneska to budou projekty, které už budou předpřipravené a na lidech bude, aby rozhodli, co z toho je dobré a co z toho možná ne a třeba se to nikdy neudělá. My jsme teď vyšli z toho, že jsme měli zásobník určitých projektů připravených včetně stavebních povolení i těch nákladů a nikdy nebylo ani politicky jasno, jestli se to má dělat nebo ne. Tak ať si občané rozhodnou,“ vysvětlil starosta Chebu Jan Vrba hlavní důvody změn. 

Hlasování dalšího ročníku bude zahájeno v pondělí 20. listopadu. Během 14 dnů, do neděle 3. prosince, se na nových stránkách www.projektypromesto.cz představí všechny zvažované akce. Již v současné době jsou na webu zveřejněné podrobné informace a pravidla pro hlasování.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy