Cheb: Letošní rok bude ve znamení zeleně a květin (TV Západ)

Město Cheb se v posledních letech zaměřilo mimo jiné na květinovou výzdobu centra a hlavních příjezdových komunikací, ale také údržbu zeleně.

dezinfekce

I pro letošní sezonu se chystá řada zajímavých počinů, vrátí se závěsné květináče a v areálu Krajinky by se měla začít pohybovat robotická sekačka trávy. Zkrátka nepřijdou ani panelová sídliště. Roční rozpočet města na údržbu zeleně a výsadbu dosáhne částky téměř 30 milionů korun. 

„Vedle té běžné údržby, která už započala, to znamená sekání trávy a vyhrabávání jarní, jsme se pustili už i do výsadeb, které provádíme jak v centru města, tak i v okrajových sídlištích. Jedná se převážně o to, že chceme doplnit na hlavní ulici 26. dubna záhony s růžemi v přilehlém parku v Městských sadech se na rohu doplnily cibuloviny a trvalky. Stejně tak trvalkové záhony jsme obnovili v Parku Míru a vytvořil se jeden krásný květinový záhon před kulturním centrem Svoboda, který by měl kvést potom celé léto. Z těch sídlištních prostorů chceme převážně podpořit sídlištní zeleň na Zlatém vrchu a na Skalce, konkrétně na Zlatém vrchu se již zrealizoval upravený kruhový objezd v ulici Boženy Němcové a měl by dojít k vysázení několika stromů formou alejovitých kultur v Dřevařské ulici. To znamená, že by se tam posílily stromy sakury, které tam již byly a měly by se ještě doplnit na místech, kde chybí. Potom na Skalce bychom chtěli v ulici Družstevní posílit taktéž bylinné patro formou trvalek,“ přiblížil některé z plánovaných akcí místostarosta Chebu Michal Pospíšil. 

V letním období se město soustředí na kontrolu stávajících výsadeb a doplnění rostlinného materiálu na podzimní sadbu. Základní stav parků je podle odborníků již v dostačující úrovni.

„Dá se říct, že ty parky, které jsou, tak jejich kostra, již dnes vyhovuje. A pochopitelně některé detailní úpravy plánujeme, například třeba v ulici Brandlova, ten malý parčík, by mohl získat další, další květiny, které by se postarali o barevnost celého prostoru,“ doplnil místostarosta. 

Kromě osazení růžemi zmíněné kruhové křižovatky na Zlatém vrchu se podobné úpravy dočká i stavba v ulici Osvobození. Připravuje se také obnovení a dosazení stromořadí v ulici K nemocnici. V dlouhodobějším plánu je například revitalizace hradních Šancí. 

„Tak pochopitelně ty Šance bychom chtěli z gruntu revitalizovat. Došlo by to asi zhruba tak, že záhony, které tam byly, bychom chtěli obnovit. Umím si představit, že by tam byla třeba vyskladněná sbírka růží, protože je je to jihozápadní směr, takže se tam těm rostlinám bude velmi dobře dařit. Chtěli bychom to vlastně začlenit do toho prohlídkové nového okruhu, který plánuje i s prohlídkou kasemat. To znamená, že v podstatě návštěvníci, kteří přijdou na ta místa, než se i než se jdou do podzemí nově vybudovaným vchodem, tak mají možnost, nebo i třeba po té návštěvě té kasemat, si ještě prohlédnout a pokochat se pohledem na Ohře a na území krajinné výstavy,“ nastínil Pospíšil. 

Údržbu zeleně pro Cheb zajišťuje z největší části městská společnost CHETES, dílčí zakázky, třeba péči o areál Krajinka nebo nově Klášterní zahradu pak získávají různé menší organizace a odborné firmy. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy