Cheb: Letošní Jazz Jam trochu jinak

Festival Jazz Jam Cheb změní v letošním roce podobu. Na místo dvou po sobě jdoucích dní se organizátoři rozhodli rozprostřít koncerty do tří týdnů.

dezinfekce

„Poslední ročníky jsme si všimli, že hodně pravidelných návštěvníků volila návštěvu mezi pátkem nebo sobotou, kdy se festival konal. Inspirovali jsme se tedy u podobných akcí a zkusíme, zda větší časové úseky nebudou pro návštěvníky příjemnější,“ vysvětluje krok pořadatelů dramaturgyně Mirka Pavlíková.

Milovníci jazzu a hudby, která z jazzu vychází, nebudou ochuzeni o počet účinkujících, naopak. Nový model umožnil větší pestrost a zajímavé hosty. V letošním roce se festival během zahajovacího večera vrátí do prostor, kde se konal až do roku 2011. První koncert se uskuteční 27. září v Klášterní knihovně v bývalém MKS. Vystoupení v podání Paula Novotnyho a Jazz Gypsy N Tango, bude předcházet promítání úspěšného muzikálu La La Land.

Další koncert naváže hned 2. října už v KC Svoboda. Těšit se můžete na vynikajícího jazzmana Milana Svobodu, který přiveze moderní jazzový big band sestavený ze studentů jazzové katedry Vyšší odborné školy při Konzervatoři Jaroslava Ježka.  

V sobotu 12. října vystoupí hned tři uskupení. Nejprve duho BANDless, které tvoří Klára Štěpánková, známá pro mnohé jako herečka chebského divadla a také moderátorka a vynikající zpěvačka a Jonatan Gangur, který Kláru doprovodí na kontrabas. Tito dva muzikanti se rozhodli spojit své síly a překvapit tak diváky v tomto netradičním experimentu. Následovat bude vystoupení chebského JazzBigGangu, který slaví letos 15 let. Celý večer pak uzavřeme na vlnách elektroswingu v podání zpěvačky Báry Vaculíkové, která v tomto případě vystupuje pod pseudonymem Diva Baara.

Poslední koncert festivalu je připraven na 18. října. Na tento datum se nám podařilo pozvat opravdu zajímavého hosta a hvězdu světového formátu. Kytarista JOE ROBINSON vyhrál v 16 letech soutěž Australian National Songwriting Competition. Následovalo 1. album ,,Birdseed" a v roce 2008 přelomové vítězství v soutěži "Australia´s Got Talent"(Austrálie hledá talent). Jeho největší kytarový vzor Tommy Emmanuel ho následně pozval do Nashvillu, kde vzniklo 2. album ,,Time Jumpin´". V témže roce získal cenu "Senior Grand Champion Performer of the World" a od té doby je takřka neustále na turné. S lehkostí a bravurou zvládá skladby ve stylu ,,fingerpicking" Jerry Reeda, Cheta Atkinse a Tommyho Emmanuela, stejně jako jazzové standardy, rockovou hudbu i další žánry. Úspěšně se věnuje také zpěvu. V současné době střídá na koncertech akustickou a elektrickou kytaru.

Vystoupení tohoto kytaristy bude předcházet koncert uskupení Ivan Audes Trio a Mirka Novak. Dočkáme se zde propojení jazzu, duše a latinských vlivů s příchutí folkloru. Členové kapely jsou ostřílení instrumentalisté, kteří v souznění s podmanivým hlasem Mirky Novak vytváří nezapomenutelnou atmosféru.

Mezinárodní jazzový festival Jazz Jam se v Chebu poprvé uskutečnil v roce 1995 z iniciativy skupiny nadšenců kolem chebského jazzmana Zdeňka Paštiky.

Další ročník se pak konal za dva roky pod taktovkou tehdejšího Městského kulturního střediska a od té doby se milovníci jazzu mohou na festival těšit každý rok.

Bude se na co těšit a zájemci navíc mohou využít permanentní vstupenku na všechny koncerty v hodnotě 400 Kč.

Festival je pořádán za finanční podpory města Chebu a Karlovarského kraje.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 26.09.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy