Cheb: Krajský přebor ve výcviku služební kynologie 2018

Krajský přebor O pohár ředitele Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje má svoji tradici, letošní IX. ročník proběhl poslední týden v dubnu v Chebu, v areálu služby základní kynologické činnosti.

dezinfekce

Krajský přebor psovodů se služebními psy je organizován jako výcviková akce Krajského ředitelství, odboru služby pořádkové policie se stanovením pořadí účastníků podle dosažených výsledků.

Cílem přeboru je prověření celkové úrovně připravenosti psovodů se služebními psy k výkonu základních policejních kynologických činností -  provádění služebních úkonů a zákroků, taktické připravenosti psovodů k použití psů jako donucovacího prostředku, při pátrání a vyhledávání osob a věcí.

Modelové situace a chování figurantů odpovídá povaze služebních zákroků nebo úkonů a cviky jednotlivých disciplín jsou situovány do praktických podmínek výkonu služby.

Psovodi ze tří Územních odborů celého kraje z Chebu, Sokolova a Karlových Varů, se svými svěřenci plnili soubory úkolů tří disciplín, které probíhaly v noci i přes den za každého počasí.

Letos se zpřísnila a změnila kritéria bodového hodnocení u všech tří disciplín – poslušnosti, pachové práce i obrany. Taktický postup byl hodnocen u zadržení nebezpečného pachatele, zákroku v autobuse, obraně psovoda, předvedení osoby, prohlídky osoby, také při střežení osoby s následným zákrokem a zamezení vstupu do vymezeného prostoru, vyhledávání ukryté osoby nejen v terénu, ale i v objektu.

U obrané práce mohli soutěžící získat maximálně 270 bodů, u poslušnosti 130 bodů a nejnáročnější byly pachové práce, kde byl určen maximální počet 500 bodů.

V celkovém hodnocení, ze všech tří disciplín, se na prvním místě s nejvyšším počtem bodů 788 (z celkových 900) umístil podpraporčík Lukáš Woldert se svou fenkou Schegy z Chebu, druhé místo získal jeho kolega praporčík Luboš Šmolík se psem Warem a třetí místo si zasloužil nadpraporčík Antonín Laslop se psem Aronem ze Sokolova.

Nejlepším stopařem se stala pro letošní rok fenka Schegy podpraporčíka Lukáše Wolderta, z možných 300 bodů získala 269. Nejlepším letošním obranářem je War praporčíka Šmolíka.

Oceněni byli nejen vítězové, cenné odměny čekaly také na všechny účastníky přeboru.

Náročné přebory prověřily připravenost pracovníků Oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje. Slavnostního ukončení, vyhlášení vítězů a předání cen se účastnil plk. Mgr. Petr Macháček ředitel Krajského ředitelství PČR, Karlovarského kraje a zástupce Odboru služby pořádkové policie kpt.Mgr. Blanka Bláhová.

Dva nejlepší psovodi Šmolík a Woldert pojedou v červnu na Západočeské derby na Hracholusky, kde se utkají s plzeňskými kolegy-psovody. V září pak pojedou na mistrovství republiky, které se koná v Červené nad Vltavou.

Závěrem je nutné dodat, že se všichni soutěžící výborně připravili na přebory, odvedli vynikající výkony a dokázali, že krajské Oddělení služební kynologie Karlovarského kraje je profesionální a na výborné úrovni.

por.PhDr.Papežová Zdeňka

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 02.05.2018 13:00




0 +
 

Hlavní zprávy