Cheb: Jediný letošní letecký den v ČR bude nabitý esy (TV Západ)

Letošní program leteckého dne v Chebu slibuje mimořádné zážitky. Na tiskové konferenci představili pořadatelé podrobnosti k bohatému programu, který bude mít několik vrcholů ve třech blocích. A to po oba dny – 22. a 23. srpna.

dezinfekce

„Úplně první – musíme začít Gripeny. Ano, milí diváci, Gripeny budou, ale nepředvedou to, co obvykle. Předvedou zásah přímo nad letištěm vůči letadlu, které vletělo do našeho vzdušného prostoru, neodpovídá, není možné se s ním spojit, nikdo neví, co to je, má poruchu, je tam nějaký problém nebo to může být unesené letadlo, atd. Na to je speciální postup – Gripeny, resp. jejich piloti to ovládají. Postup zadržení a pomoci letadlu bude předveden při leteckém dni právě zde u nás,“ popsal místopředseda Ultralight Clubu Cheb Luděk Matějíček.

Světovou třídu v akrobacii předvedou členové Redbull týmů.

„Bude tady dvojice větroňů, která předvádí bezmotorovou akrobacii na letounech československé výroby Blaník s kouřovými efekty, atd. Je to nádherná ukázka, nádherné představení. Dále zde bude Flying Bulls Aerobatics Team, což je akrobatická čtyřka, která zase se všemi efekty je nedostižná, v podstatě nejlepší na světě. Nikdo podobné věci jako oni nelétá. Je to záruka vynikající podívané. A úplně nejvíc nám předvede německý vrtulník Bölkow 105, to létá pilot Rilke, který dokáže s vrtulníkem zalétat normální akrobacii. To, co létá běžný pilot s motorovým letadlem, tak to on dokáže s vrtulníkem. Tzn., že pro něj jsou běžné různé výkruty, přemety apod. Takže je vidět vrtulník rotorem dolů. To se hned tak někomu vidět nepoštěstí a zde budou mít lidé příležitost vidět to na vlastní oči. Je to dech beroucí podívaná. Laik i odborník stojí s otevřenou pusou,“ vypíchl highlity Matějíček. 

Přiletí přes 200 strojů, současných i historických. Kromě nabitého programu, jehož kompletní znění najdete v textové části reportáže, kladou pořadatelé velký důraz na pohodlí pro návštěvníky. A to přesto, že bude nutné dodržet jistá omezení kvůli nařízení vlády. 

„My jsme pro diváky v bezprostřední blízkosti areálu, divácké zóny, připravili velkokapacitní parkoviště. Je to na přilehlých lukách u letiště. Zde diváci pohodlně zaparkují a pěšky cca 200 m dojdou do diváckých zón. Je třeba počítat s tím, že se za parkovné platí. Nejpohodlnější způsob, který doporučujeme našim divákům, je přijet autobusem či vlakem. Vlakem na nádraží v Chebu a odtud kyvadlovou autobusovou dopravou, která jede přímo až na letiště a zastaví u kas. Tato autobusová doprava je zdarma. V tu chvíli divák nemusí řešit problémy v zácpě, s dopravou a hlavně si může dát i nějaké to pivko na místě,“ doporučil návštěvníkům způsob dopravy na akci Jiří Pěč z pořádající agentury. 

Areál chebského letiště bude pro návštěvníky akce otevřen v sobotu 22. srpna od 9 do 19  hod. a v neděli 23. srpna od 9 do 18 hod. Pokladny budou po oba dny otevřeny od 9 hod. Město Cheb je hlavním sponzorem leteckého dne.

„Město Cheb přispívá na letošní letecký den částkou 1,7 milionu. Jsme velice rádi, že tato akce proběhne. Dnes již máme potvrzeno, že je to jediný letecký den v České republice. Takže všichni se určitě máme na co těšit a letecký den bude velice vydařený, alespoň v to doufáme,“ uvedl místostarosta Chebu Jiří Černý. 

Podrobné informace o Leteckém dni najdete na webu www.leteckydencheb.cz.

Program:
https://www.leteckydencheb.cz/program 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy