Cheb: Jeden z domů ve Špalíčku má poškozené zdi (TV Západ)

Dům v chebském Špalíčku, kde dříve sídlila Městská policie, má problém. Při odkrytí omítek na zdech se narazilo na špatný stav některých trámů. Původně připravené finance na opravy nebudou stačit.

dezinfekce

„Stav trámů je po rekonstrukci v šedesátých letech velice špatný. Dochází tam jak k šíření červotoče, tak některých houbových chorob. Takže bude zapotřebí trámy sanovat, příp. opravit. Pak přemýšlet nad dalším využitím oněch prostor. Ukazuje se, že nutné investice budou poměrně velké a že původně plánovaných 2,5 milionu korun v rozpočtu rozhodně nestačí k tomu, aby do těchto prostor mohl přesídlit nově zřízený Odbor projektového managementu a rozvoje. Proto se vedení města přiklání k tomu ponechat tento odbor ve stávající budově v ulici Obrněné brigády, netříštit prostory radnice vlastně do tří budov, Špalíček zasanovat a prozatím nechat vlastně nevyužitý,“ přiblížil stav domu starosta Chebu Antonín Jalovec.

O budoucnosti této kulturní památky se bude jednat. Historický dům je vystužený, podobně jako ostatní domy v komplexu Špalíček, kovovou konstrukcí.  

„Ideální by bylo kdyby se našel nějaký soukromý nájemce, který by ty prostory využil, ať už třeba pro nějaký malý penzionek nebo nějakou drobnou provozovnu. Samozřejmě problémem jsou požadavky památkářů na tuto prestižní budovu. Problém je samozřejmě i s velmi stísněnými prostorami, příkrými schody, atd. Což to využití velmi komplikuje,“ upozornil Jalovec.

Komplex domů Špalíček je jednou z nejvýraznějších dominant města a má široké využití. Jsou zde nájemní prostory jak pro bydlení, tak pro podnikání. Kondici celého souboru ale, s ohledem na zjištěná fakta u jednoho z nich, bude nutné zřejmě prověřit.

„Na to se zeptáme odborníků. Je těžké posuzovat, jestli tato oddělená část má stejný vývoj, jako ty ostatní. Ale určitě minimálně s odborníky budeme konzultovat, jestli je zapotřebí i ty další části prověřit,“ dodal Jalovec.

Objekt, který je od roku 2007 bez využití, město chtělo využít jako sídlo nově zřízeného Odboru projektového managementu a rozvoje.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy