Cheb: Historické krovy zviditelní řada akcí (TV Západ)

Chebský fenomén historických krovů se v letošním roce dočká rozsáhlé podpory na zviditelnění v rámci oslav 700. výročí nejstaršího zachovaného krovu na území České republiky.

dezinfekce

Několik akcí připravil Nadační fond Historický Cheb.

„Tak Nadační fond je motorem celého projektu s krovy. Protože v letošním roce slavíme 700 let nejstaršího chebského krovu, což je krov nad presbytářem Františkánského kostela, tak jsme k této události připravili několik akcí. Nadační fond svými financemi nemůže tyto akce sponzorovat, snažíme se tak pracovat jiným způsobem – oslovujeme více zdrojů. Připravujeme přeshraniční projekt s partnerským městem Hof, pak jsme požádali také Krajský úřad, aby s námi spolupracoval. Krajská destinační agentura pro cestovní ruch Živý kraj nám také nějakým způsobem pomáhá. Budeme dělat výstavu krovu presbytáře, poté chystáme velký sedmidenní workshop, kdy na chebském náměstí budeme stavět nový altán na Šance chebského hradu, ale budeme ho stavět tak, že se bude pracovat tradičními technikami a nástroji. Celé to bude komentovat stavební technik. Budeme zvát k tomu školy, máme pracovní listy, obyvatele vzdělávat a možná i bavit. Potom si postavíme altán,“ uvedla vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu města Chebu Marcela Brabačová. 

Stát by se tak mělo v prvním zářijovém týdnu. Již od května bude k vidění zmíněná výstava krovu presbytáře. 

„Další je mezinárodní konference odborníků na historické krovy. Potom také chceme přivézt 12 úžasných modelů, které postavili na katedře techniky na univerzitě v Mnichově, a jsou ochotni nám je zapůjčit,“ dodala Brabačová.

Pro letošní rok chystá Nadační fond ještě další akce. V plánu je příprava zřízení edukačního a badatelského centra pro krovy ve Špalíčku a v Grünerově domě. Velký čtyřletý projekt s názvem ETA za téměř 20 milionů korun by pak měl zhodnotit potenciál unikátních chebských krovů ve spolupráci s některými významnými institucemi včetně Ústavu teoretické a aplikované mechaniky. V loňském roce se na prohlídku zpřístupněných krovů přišlo podívat okolo 1500 zájemců. Další informace najdete na stránkách www.historickycheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy