Cheb: Dvorky zahájil Vladimír 518 (TV Západ)

Mezinárodní festival Chebské dvorky letos proběhl v omezeném rozměru. Chyběly koncerty, divadelní představení i oblíbené workshopy. Důvodem byly vládní nařízení o počtu účastníků, které by pořadatel, Galerie 4, nemohl garantovat. Samotné zahájení se odehrálo v Klášterní zahradě ve čtvrtek 11. června od 16:30.

dezinfekce

„Organizátoři stáli před nelehkým rozhodnutím, zda festival zrušit nebo zachovat alespoň jeho část. V době rozhodování nebylo jasné, jaké budou stále se měnící podmínky pro pořádání akcí. Vzhledem k tomu, že vystavujících se přihlásilo více než 200 a téměř nikdo se neodhlásil, rozhodli jsme se tuto největší výstavu pod širým nebem uspořádat. Předpokladem je samozřejmě dodržování hygienických a epidemiologických zásad platných v této době. Dodržujte je, abyste si neodnesli vedle hezkého zážitku i nákazu koronavirem. Různorodost výstav je velmi široká. Různorodost návštěvníků ještě širší, proto chápeme, že se nemůžeme zavděčit všem. Stále se ale učíme demokracii nejen v umění, ale i v mezilidských vztazích. Chebské dvorky jsou příležitostí k prokázání tolerance ke svobodnému vyjádření umělců, setkávání se s přáteli, ale i k navazování přátelství nových,“ uvedl ředitel pořádající Galerie 4 Zbyněk Illek. 

Na pódiu promluvil také známý rapper a multižánrový umělec Vladimír 518.

„Původně jsem měl zde zahajovat svoji výstavu a pozvat vás na náš koncert, který měl být na náměstí. To se nestalo z důvodů, které jsou naprosto jasné. Pravda je taková, že akce je přesunuta pouze o rok. Takže doufám, že se zde za rok uvidíme a já budu zahajovat výstavu, která bude v Galerii 4 a že bude i ten koncert. Jako náhradu jsem se rozhodl, že kurátorům galerie doporučím fotografie Davida Těšínského, což je člověk, který mě před časem zkontaktoval s tou optikou, že já jsem nějaký rapper a on fotil přeci rappery v Americe, takže by se to mohlo nějak vázat. Netušil, že mnoho jeho fotografických celků ve mně rezonuje, možná ještě více, a že celá jeho tvorba mi dává absolutní smysl. A to je ten důvod, proč dnes v galerii vystavuje. Moc vám všem doporučuji, abyste se na to šli podívat. Myslím si, že jeho fotografická optika je specifická tím, že se dokáže lidem dostat neuvěřitelně blízko a na tělo. Témata jsou perfektně vystižená,“ popsal svou účast Vladimír 518.

Na více než dvou desítkách výstavních dvorků a zákoutí našli návštěvníci designovou tvorbu, vintage fotoportréty, fotografie, kresby, malby, grafické projekce, ale i prezentaci houslařské školy, šperky, objekty a instalace. Nechyběla možnost se vyjádřit na bílou krychli černými fixy a zanechat tak vzkazy. 

Na akci přispěli kromě firem z rozpočtu také město Cheb a Karlovarský kraj.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy