Cheb: Do divadla vtrhne Babička drsňačka

Západočeské divadlo v Chebu o uplynulém víkendu oslavilo slavnostním galavečerem za účasti desítek hereckých pamětníků 60. výročí založení. Do své 61. sezóny pak vstupuje první premiérou hned následující sobotu 11. září od 19 hodin.

dezinfekce

O tom, že divadlo slaví 60 let od svého založení jsme informovali zde.

Prvním titulem Sezóny nového začátku bude rodinná inscenace podle knižního bestselleru Davida Walliamse Babička drsňačka. Hlavním hrdinou je jedenáctiletý Ben (v podání Daniela Mišáka), který nerad tráví večery se svou babičkou (Radmila Urbanová), dokud neodhalí její šokující tajemství. Společně pak podniknou nebezpečnou a bláznivou výpravu do Londýna, aby se pokusili uloupit britské korunovační klenoty. 

Přestože původní předloha je především dětskou knihou, její divadelní verze bude mezigenerační podívanou pro všechny věkové kategorie. Příběh o sbližování znuděného vnuka na samém začátku puberty a jeho na první pohled nudné babičky by měl vedle starších dětí oslovit hlavně duchem mladé seniory. Svou vlastní linii najdou v Babičce drsňačce i zaměstnaní rodiče, kteří hledají rovnováhu mezi prací, rodičovstvím a časem pro sebe. Všechna vážná témata jsou ale řešena s vtipem, nadsázkou a hravostí. Diváci tak spolu s hrdiny zažijí akční jízdu, na kterou se nezapomíná. 

Vedle ústřední dvojice se v mnoha dalších rolích představí Vladimíra Vítová, David Beneš, Stephanie Van Vleet, Jan Hanny Firla, Jindřich Skopec jako samotná britská panovnice se objeví Lucie Domesová. 

Chebská Babička drsňačka bude teprve druhým českým zpracováním úspěšného textu po opavské inscenaci z roku 2018. Západočeskou verzi režíruje hostující Jiří Hajdyla v neotřelé, až komiksově působící 2D scéně Ivany Kannhäuserové. Taneční choreografie, které tvoří důležitou součást příběhu, měl na starosti herec a tanečník (účastník několika řad Stardance) Michal Necpál. Autorem hudební a zvukové složky, která částečně vzniká přímo na scéně, je loňský držitel Ceny divadelní kritiky Ivo Sedláček. 

Premiéra rodinného představení se odehraje v sobotu 11. září v 19 hodin (s dramaturgickým úvodem v kavárně Thálie v 18.30). Nejbližší reprízy jsou na programu v úterý 14. září v 17, ve čtvrtek 16. září v 19 a v neděli 10. října v 16 hodin.

David Walliams: BABIČKA DRSŇAČKA, adaptace Neal Foster, překlad Veronika Volhejnová, inscenační úprava a režie Jiří Hajdyla, inscenační úprava a dramaturgie Martina Pokorná, výprava Ivana Kannhäuserová, hudba a zvukové efekty Ivo Sedláček, pohybová a taneční spolupráce Michal Necpál. Premiéra v hlavním sále ZDCH 11. září 2021. 


Zdroj: Martina Pokorná, dramaturgyně Západočeského divadla


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.09.2021 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy