Cheb: Do cen tepla na příští rok se promítne zvýšení DPH (TV Západ)

Ceny tepla v Chebu v příštím roce nejvíce ovlivní zvýšení sazby daně z přidané hodnoty. Tento závěr byl hlavní informací z úst jednatele dodavatele tepla, společnosti TEREA. V současné době lidé platí 1170 korun za GJ plus 10 % DPH.

dezinfekce

„Ale ještě bych nejdříve řekl tu nejdůležitější informaci - cena tepla, která byla zveřejněná koncem listopadu, není cena konečná, ale je cena předběžná. Po konci roku se udělá vyúčtování, stejně jako to dělá distributor elektrické energie, distributor plynu, dnes i vodárna a protože v průběhu roku se ty vstupy dramaticky mění, tak proto po těch měsících se udělá vyúčtování a na konci roku se dá konečné vyúčtování zákazníkovi. Takže to je nejdůležitější věc. Jedná se o cenu předběžnou, která byla zveřejněna. A další věc - cena předběžná na rok 2024 je cena, která je stejná jako byla v roce 2023. A tady bych chtěl jenom připomenout, že do ceny tepla, my jsme čekali dlouho se všemi vstupy a zhruba o 40 procent se dnes zvedá cena za rezervovanou přepravní kapacitu u plynárenské společnosti, to znamená, že když my máme cenu úplně stejnou jako v loňském roce, není to tak, že bychom zdražili. Cena bez daně je stejná jako v loňském roce, nicméně konečný zákazník pocítí to, že se zvedá daň z přidané hodnoty na teple z deseti na dvanáct procent, takže konečná cena s daní bude bohužel o dvě procenta dražší, než byla v roce 2023,“ uvedl jednatel společnosti TEREA Vojtěch Lapáček. 

Dopady globálních vztahů se výrazně promítají do hospodaření společností, které teplo vyrábí. V Chebu se nyní podle zástupce společnosti TEREA drží ceny na srovnatelné hladině jako v jiných městech. 

„Některé teplárny, které používají plynové kotle a kogenerační jednotky, jako je Česká Lípa, Děčín, Louny, kde, je to cena předběžná, na příští rok je 1370, 1262 nebo 1370 v Lounech. Takže zhruba nejsme na tom tak špatně. Zmínil bych ještě Teplárnu Liberec, kdy dvě třetiny paliva pro výrobu tepelné energie používají ze zařízení na zpracování odpadu, jmenuje se to Termizo a předběžná cena tepla v Liberci i s tím, že si pomáhají tím odpadem je 1069 korun. Takže není to tak, že bychom byli extrémně někde cenově špatně,“ přiblížil jednatel. 

Zároveň se tím potvrzuje podle města odklon od plánů spalovny. Ta by ekonomicky nebyla přínosem. 

„Projekt ZEVO, protože nebyl postaven, tak nechali jsme prověřit zpracovatele energetické studie, jestli má projekt ZEVO smysl a pokud Zařízení pro energetické využití odpadu nemá nárok na dotaci, tak je nenávratné. A dotaci v podstatě budou mít jenom velcí likvidátoři a dotaci nedostane každý provozovatel,“ dodal Lapáček. 

TEREA, která je z poloviny vlastněná městem Cheb, za letošní rok odhaduje zisk po zdanění okolo 20 milionů korun. Společnost podle jednatele bude nadále hledat možnosti jak využít tepelného hospodářství k větší efektivitě. Jednou z nově zvažovaných možností jsou i velká průmyslová tepelná čerpadla v řádech desítek MW.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy