Cheb: Do 2. ročníku Meganápadů přišlo přes dvacet návrhů (TV Západ)

Dvacátého února skončilo podávání návrhů do dalšího ročníku participativního rozpočtu neboli chebských Meganápadů. I přes současnou situaci, kdy se zdá, že vše se točí kolem nemoci covid-19, si řada chebanů i návštěvníků města našla čas a podala svůj projekt. Jejich realizace by měla vylepšit život ve městě.

dezinfekce

"I v této době lidé podali více než 20 návrhů, skoro 25. Oproti loňskému roku se např. výrazně zvýšila jejich realizovatelnost. Takže zatímco loni byla téměř polovina nerealizovatelná, tak letos více jak dvě třetiny návrhů bude možné postoupit do hlasování. Samozřejmě některé návrhy se spíše inspirovaly loňským rokem – jsou v podobném duchu, ale např. v jiném místě a trošku jinak zpracované," popsal příchozí návrhy starosta Chebu Antonín Jalovec.

Město vyčlenilo, stejně jako v prvním ročníku, na realizaci návrhů 5 milionů korun. 

"Já jsem to vysvětloval zastupitelům, že dnes samozřejmě škrabeme každých sto tisíc z městské kasy, to je pravda, ale participativní rozpočet není jen o těch pěti milionech, které vynaložíme, a o věcech, které díky tomu vzniknou. Obrovským přínosem participativního rozpočtu je to, že se lidé zamyslí nad tím, co je ve městě zapotřebí, co by chtěli a vtáhnou do dění ve městě spoustu dalších, kteří o tom diskutují a případně hlasují. A to je obrovská deviza, kterou zde potřebujeme, aby lidé cítili, že si v tom městě mohou něco prosadit, něco změnit a mít tam něco svého," zdůraznil neméně důležitý aspekt projektu Jalovec. 

Letošní návrhy byly opět pestré a v současné době procházejí jednotlivými odbory města, které posuzují, zda vyhovují podmínkám realizace. Například, že musí být na pozemcích města nebo to, že by měly sloužit větší části veřejnosti. 

"Na novém webu Meganápadů mohou občané i komentovat jednotlivé návrhy, což je novinka oproti loňskému roku. V průběhu první poloviny května dojde k samotnému hlasování, na základě kterého pak zjistíme, kolik projektů se nám vejde do toho limitu pěti milionů. Jsou tam takové, které budeme realizovat již letos, pak některé, které se cenou blíží tomu limitu jednoho milionu za projekt, dále jsou tam některé, jejichž hodnota je jen v několika tisících či desítkách tisíc. Jednou z takových zvláštností je, že se nám tam objevují i projekty, řekněme, trošku nehmotné, třeba na zpracování různých studií. Mě osobně např. zaujal i projekt na novou vizuální tvář města, vizualizaci našeho loga apod., tak i to možná občany zaujme," prozradil starosta. 

Většina projektů z loňského ročníku se bude realizovat až letos kvůli klimatickým podmínkám. 

"Takže nyní na jaře by měla nastat skutečně smršť, kdy většina projektů, které byly loni z těch 14 schválených projektů uznána, tak velmi rychle realizujeme. V průběhu tohoto roku se dočkáme uzavření všeho, co loni bylo občany odhlasováno," dodal Jalovec. 

Všechny přihlášené projekty najdete na speciálních stránkách www.meganapady.cz. Jednotlivé realizovatelné návrhy také postupně představíme na našich stránkách a facebookovém profilu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy