Cheb: Divadlo živě oslovuje diváky a pracuje na premiéře (TV Západ)

Na chebské divadlo také dopadla omezení způsobená nouzovým stavem během koronavirové nákazy a odložila nejen řadu představení, ale také premiéru nové inscenace. Život se ale nezastavil a v divadle to stále pracuje.

dezinfekce

„Hrát se nesmí, ale zkouší se. Je to velmi zvláštní zkoušení. Dodělává se inscenace, která byla přerušena omezeními, Odysseus. Jak jsem říkal, je to velmi zvláštní zkoušení, herci opravdu zkouší v rouškách a po malých skupinkách. Chceme být ale připraveni, až omezení povolí a budeme smět hrát alespoň pro omezený počet diváků, abychom měli co nabídnout – nějaké novinky. V divadle ale nepracují jen herci. Např. technický tým chodí normálně do práce, pokračuje výroba dekorací k inscenaci. Dělají běžnou údržbu, která je zapotřebí, např. tak uklizenou rekvizitárnu jsme neměli, co pamatuji. Herci se ještě kromě toho věnují kontaktu s divákem přes sociální sítě. Streamujeme různé živé pořady. Ve spolupráci s městskou knihovnou jsme načetli pásmo Haškových povídek a nyní se chystají Čapkovy povídky. Vždy to točí jeden herec s kameramanem, který je vzdálen. Tam je jeden herec, takže je to bez roušky. Děláme, co můžeme a těšíme se, až se divadla alespoň za nějakých pravidel otevřou,“ přiblížil současný stav v Západočeském divadle v Chebu jeho umělecký šéf Zdeněk Bartoš. 

K veřejnosti a svému publiku se divadlo přibližuje se svou náhradní nabídkou skrze sociální sítě.

„Na Mall TV jsme streamovali Marii Stuartovnu. Dokonce tam proběhla vedle toho na donio.cz sbírka, kterou celou věnujeme Jokeru, chráněným dílnám. Na Regionzápadu, za což velmi děkujeme, jsme odvysílali Cejch, což byl záznam České televize. Česká televize nám laskavě poskytla licenci na tento svůj záznam. Stejně tak bychom ještě na Regionzápad chtěli odvysílat několik inscenací. Záleží na kvalitě záznamu a typu inscenace. Zdá se ale, že se nám podaří ještě odvysílat dvě Shakespearovské inscenace, protože dědicové překladatele Jiřího Joska nám toto povolili použít na Internetu – Shapiru od Karla Sidona. Pan vrchní zemský rabín nám to také povolil, že se těší, že to uvidí na Internetu. Doufáme, že ještě komedii Přehrada od Reného Lewinského. Tam ještě čekáme na souhlas,“ vyjmenoval Bartoš. 

Divadla po republice přistupují k nouzovému stavu různě. Chebští situaci sledují pozorně a řeší potíže s termíny.

„Zbývaly nám do léta ještě tři premiéry. Nějakým způsobem přesunujeme, vymýšlíme a kombinujeme, jak a kdy jsme schopni je dát dohromady. Znamená to vyjednávání s hostujícími režiséry a tvůrci, kterým se také dominovým efektem úplně rozsypala práce na půl roku či rok dopředu. Osobně jsem v kontaktu s libereckým divadlem, kde se zkouší v omezeném provozu, s mladoboleslavským divadlem, kde se momentálně nezkouší. Je to různé. Divadla to řeší velice podobně. Národní divadlo moravskoslezské také vysílá nějaké své archivní inscenace. Divadlo na Vinohradech zve lidi do divadla V obýváku k internetu. Pražské Národní divadlo, pokud vím, tak ani nezkouší a ani nestreamuje své inscenace, ale je ve velmi úzkém kontaktu s diváky - jak herci, tak šéfdramaturgyně a ostatní dramaturgové nabízejí různé vzdělávací desetiminutovky např. pro středoškoláky, kteří se neučí, tak se mohou takto něco dozvědět, a to nejen pro maturity. Od odborníků se zkrátka třeba něco dozví o dramatické literatuře,“ dodal souvislosti Zdeněk Bartoš. 

V Chebu má v posledních letech každá sezóna své téma a nejinak tomu bude i v té následující.

„Moje žena mě varuje, ať si dávám pozor, jak sezóny pojmenováváme, protože když jsme měli Sezónu rozbouřených vod, tak přišly povodně. Tuto sezónu jsme nazvali Sezóna velkých okamžiků lidstva. Tak skutečně, co nyní probíhá, je takový jeden velký okamžik. Myslím si ale, že se s tím lidstvo snad zatím vyrovnává docela dobře. Příští Sezóna bude sousedů a spolubydlících. Což je rozhodnutí, které jsme přijali, ještě daleko před koronakrizí. Myslím si, že se to bude hodit, protože to bude např. vyjadřovat, že všichni žijeme tak nějak pospolu a musíme spolu vycházet,“ dodal s optimismem umělecký šéf divadla Bartoš. 

Podrobné a aktuální informace najdete na stránkách divadla www.divadlocheb.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy