Cheb: Divadlo oslavilo 60 let existence (TV Západ)

Západočeské divadlo v Chebu v letošním roce slaví kulaté výročí 60 let od založení. Programem, připraveným na sobotu 4. září, si důstojně připomnělo toto výročí. Program zahájil koncert kapely The Moodies od 15 hodin na Piazzetě Vlasty Chramostové před budovou divadla.

dezinfekce

Od 18 hodin se pak uskutečnila vernisáž fotografií pořízených během jednotlivých sezón divadelními fotografy. 

"Západočeskému divadlu je 60 let. Chtěli jsme vybrat 60 fotek za každý rok - od roku 1961 jednu fotku. Ukázalo se to jako těžký, téměř nesplnitelný úkol, protože v některých letech bylo tolik pěkných, zajímavých a nezapomenutelných inscenacích, že jsme za některý rok vybrali i dvě fotky. Takže jich není 60, ale asi 82.  Jde to ale chronologicky od roku 1961. Žádný rok není nezastoupen, žádný nechybí a je to až do roku 2021. Výstava je zde, ve druhém patře před kavárnou Thálie, přístupná celý podzim. Tady je takový zajímavý předěl – zhruba v roce 1997-1998, kdy to najednou z černobílých fotek přechází do barevných. Ty černobílé fotky z 60. a 70. let, částečně z 80., mají, musím říci, v něčem zajímavější atmosféru. Nevím, zda je to tím, že jsou starší a mají tu patinu, ten punc času, ale ty černobílé fotky na mě dýchají takovým pěkným "kumštem," když to tak mám říci. Barevné jsou samozřejmé také pěkné a všechny mé inscenace, které zde jsou, jsou na barevných fotkách, ale ty černobílé mají něco do sebe," přiblížil výstavu umělecký šéf divadla v Chebu Zdeněk Bartoš. 

Výstavu fotografií a oslavy chebského divadla si přijel zakusit také známý herec Petr Kostka. A co mu vystavené fotografie připomněly?

"Vůbec nic. Ale ano – Honza Krafka, jsem zahlédl, že zde také byl. Nyní hraji zase s jeho synem ve Vinohradském divadle. Vidíte, začínám brebtat, nechte toho," dodal v nadsázce slavný herec. 

Od 19 hodin se pak v hlavním sále konal slavnostní galavečer s vystoupeními, písničkami, fotografiemi a vzpomínáním hostů na uplynulých šest dekád divadla. A nechyběly také gratulace a přání k výročí.

"Těm dříve narozeným bych popřál, aby měli krásné vzpomínky. Protože sem přišli a 60 let – oni zde prožili třeba i své mládí. A mladším bych zase popřál, aby měli inspiraci od svých starších kolegů a potom, aby měli v životě štěstí. Divadlu bych popřál vždy tak perfektní Zastupitelstvo, jako ho již má od roku 1990, protože město Cheb je zřizovatelem divadla, takže bych jim vždy přál uvědomělé zastupitele, kteří tam nyní jsou a kteří divadlu přejí," popřál ředitel divadla v Chebu Jan Svoboda. 

Západočeské divadlo v Chebu v jubilejní sezóně nabízí a odměňuje své příznivce. Můžete si vyzvednout kartičku s odměnami. Za dvě návštěvy divadla získáte divadelní pexeso, za tři pak divadelní almanach. Čtyři návštěvy divadla vám vynesou divadelní tričko. Oslavy vyvrcholí na Noc divadel 20. listopadu, kdy proběhne 2. ročník roztančeného divadla ve stylu šedesátých let. Návštěvníci se mohou těšit na nové tanečníky i porotu a exkluzivní moderátory Světlanu Witowskou a Libora Boučka. Podrobné informace a vstupenky najdete na stránkách divadla www.divadlocheb.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy