Cheb: Amatérský fotograf vytvořil koláže historických fotografií a současnosti města

Amatérský fotograf František Kuneš zveřejnil na jedné z chebských facebookových skupin tři koláže snímků, které prolínají záběry z let 1945 a 2023. Fotografie zaujaly značné množství čtenářů, a tak jsme se rozhodli autora kontaktovat.

dezinfekce

"Předem bych chtěl avizovat, že jsem amatérský fotograf a nemohu se porovnávat s profesionály. Také jsem ale registrovaný u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) s osvědčením v kategorii OPEN jako pilot dronu, létám s dronem značky DJI po okolí Chebu a pořizuji videa a fotografie nejrůznějších zákonem povolených míst. Ty pro mě nejpovedenější poté prezentuji v mé internetové galerii," uvedl v rozhovoru pan Kuneš. 

Při práci na svých snímcích pojal nápad vytvořit koláž s dobovými záběry. Pustil se do hledání vhodných fotografií.

"Napadlo mě, že srovnání současného Chebu a jeho poválečného stavu by mohlo vytvořit zajímavou koláž. Vybral jsem tedy místní technickou dominantu, o které jsem věděl, že byla po 2. světové válce viditelně poškozena a tou byl náš viadukt vedoucí přes Pražskou ulici, Tršnickou ulici a řeku Ohři. Na internetu jsem dohledal dobové fotografie z roku 1945 focené z letadla a snažil se najít místo, výšku a úhel ze kterého byly původní fotografie vyfoceny, což byl asi nejtěžší úkol na celé tvorbě koláží," popsal fotograf. 

Fotograf pořídil s dronem desítky záběrů z míst, které vytipoval podle mapových podkladů a osobní znalosti. 

"Záběry jsem porovnával v počítači s dobovou fotografií podle nejrůznějších záchytných bodů. Když jsem našel nejvhodnějšího kandidáta, začal jsem vytvářet koláž v programu Adobe Photoshop. Samotná koláž pak již zabrala podstatně méně času a přibližně do hodiny byla hotová. Zároveň jsem tímto chtěl v lidech vzbudit povědomí o tom, jaké hrůzy válka může přinést a ukázat to na jim blízkém a známém okolí," dodal František Kuneš.

Fotografie si můžet prohlédnout v plné kvalitě na profilu autora.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy