Cheb: Akce v roce 2020 připomenou i významná výročí (TV Západ)

Kulturní nabídka v Chebu má být i v příštím roce plná zajímavých akcí. Kromě tradičních počinů chce město využít i výročí, které na rok 2020 připadnou.

dezinfekce

„Po úspěchu pásma kulturních akcí spojených s 30. výročím sametové revoluce, jsme vytvořili pracovní skupinu, která připravuje významné oslavy a společenské události v Chebu na rok dopředu. Na posledním setkání jsme právě vytipovali důležitá výročí pro rok 2020. Dá se říci, že asi nejdůležitějším výročím bude 50 let od prvního ročníku FIJA. Takže i ten ročník chceme pojmout jednak trošku nostalgicky, připomeneme spoustu věcí z minula. Bude vydána např. i speciální publikace k 50letům FIJO, bude i výstava z historických materiálů. Samotné FIJO by mělo být podstatně lépe finančně zabezpečeno než v uplynulých letech, protože jsme navýšili rozpočet o více než půl milionu. Takže příští FIJO by mělo mít k dispozici 3 miliony. Očekávám, že se to projeví jak v šíři pozvaných orchestrů, tak i v kvalitě zázemí,“ prozradil starosta Chebu Antonín Jalovec.

Záměrem města a pořadatele, kterým je Kulturní centrum Svoboda, je pozvat stejný počet těles, tedy 13, jako bylo na vůbec prvním ročníku této oblíbené mezinárodní přehlídky dechových orchestrů.

„Kromě domácího městského dechového orchestru to budou i další orchestry z jiných měst České republiky, které se účastní pravidelně. Počítáme s účastí orchestru z Nové Dubnice na Slovensku, se kterým máme velmi blízký partnerský vztah, a měli by přijet i někteří, řekněme, exotičtější návštěvníci. V jednání je i pozvání jednoho orchestru z Latinské Ameriky. A zřejmě takovým esem celého festivalu by měl být nizozemský orchestr, který spojuje dechovou hudbu s jízdou na kole, kteří by měli být schopni vystoupit i na trošku hrbolatém chebském náměstí se svojí show. Mělo by to být něco, co ještě v České republice viděno nebylo,“ nastínil Jalovec.

Další výročí se dotkne historie židovské komunity na Chebsku s přesahem k mezinárodním souvislostem.

„K těm trošku smutnějším výročím patří 75. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, které si budeme připomínat na konci ledna pásmem různých akcí, které se vztahují k židovské kultuře. A druhým podobným výročím bude 750. výročí od největšího požáru v Chebu, který vypukl 16. dubna 1270, a prakticky srovnal většinu tehdejšího Chebu se zemí. K tomu chystáme, po dohodě s hasiči, prezentaci moderní hasičské techniky i např. hasičských veteránů a další akce, které na to budou navázány,“ přiblížil starosta.

Kromě zmíněných akcí se v příštím roce uskuteční také Letecký den, atletická Velká cena, turnaj v házené O štít města Chebu, dále Světový pohár koňských spřežení v Nebanicích, Taneční soutěž Grand Prix Cheb a další.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy