Chcete naučit své dítě plavat? 6 tipů, jak na to

Už se nemůžete dočkat, až budete se svou ratolestí obrážet koupaliště a skotačit ve vodě? Rozhodně nepodceňte přípravu, která může ovlivnit jeho další šplouchací kariéru. Inspirujte se šesti tipy, díky kterým si dítě plavání snáz osvojí.

dezinfekce

1. Buďte laskaví

Pro začátek nemějte zbytečně vysoké nároky a buďte trpěliví. Dítě může mít z vody strach a při zbytečně vysokých nárocích byste mu tak akorát zadělali na trauma. Proto s ním jednejte vlídně a veďte ho po malých krocích (a tempech).

2. Nepřepalte začátek

Pokud máte možnost, seznamujte malého plaváčka s vodou v různých hloubkách. Až když uvidíte, že se v určité úrovni cítí sebejistěji, pokročte s ním do dalšího levelu. Nebojte se použít různé pomůcky a hračky. Skvěle vám poslouží nafukovací kruh, rukávky nebo pěnové destičky.

3. Zbavte dítě strachu

Děti milují skákání v kalužích a ráchání se v bazénku, z větší hloubky však mají přirozený respekt. Vyvést z míry je může nenadálé vdechnutí vody nebo neúmyslný pád do hloubky. Proto vaší žabce dejte najevo, že jste vždy nablízku a připraveni pomoci.

4. Do ničeho nenuťte

Svého potomka pozorujte a vnímejte, v jakých situacích se cítí bezpečně a kdy už je nejistý. Zbytečně na něj netlačte a dejte mu dostatek času, aby se s vodou seznámil po svém. Jakmile poznáte, že už je dítko připravené pokročit, inspirujte ho a motivujte.

5. Pomozte s orientací pod vodou

Jakmile společně zvládnete první čubičky a dítě si vybuduje základy vodního sebevědomí, začněte trénovat ponory. Na potápění je ideální bazén s čistou vodou, kdy vidíte na dno. Naučte ho metodu „foukání do vody“, aby mu nenateklo do nosu, a nejlépe se potápějte zároveň s ním.

6. Zkoušejte skoky

Nezapomeňte ani na skoky do vody, připravíte ho tak na nechtěné pády a zamezíte možnému šoku. Začít můžete seskakováním z destičky a poté z kraje bazénu, ideálně s ohnutými palci přes jeho okraj, abyste zbytečně neriskovali uklouznutí.

Kroťte přehnané sebevědomí, které může dítě v průběhu výuky doprovázet. Učte svého budoucího plavce opatrnosti a vysvětlete mu, že do vody se skáče jen v případě, že tam není velká hloubka a pod hladinou nečíhá žádná překážka
.

Zdroj obrázku: I love photo / Shutterstock.com

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy