Centrum zdraví a bezpečí vznikne i v Budapešti

Záchranáři z Maďarska se inspirovali karlovarským centrem, s vybudováním městečka bude pomáhat Asociace Záchranný kruh.

dezinfekce

Třináctičlenná delegace záchranářů z Maďarska, složená ze zástupců Národní rady pro prevenci kriminality, ministerstva vnitra, policejního ředitelství či ředitelství záchranné služby, si detailně prohlédla Centrum zdraví a bezpečí v Karlových Varech. S unikátním projektem záchranářského městečka se maďarští záchranáři seznámili během mezinárodní konference, která se konala v loňském roce v Praze. V letošním roce pozvali autory myšlenky tohoto centra z Asociace Záchranný kruh na mezinárodní konferenci prevence kriminality do Budapešti. Zde mimo jiné prezentovali ohlasy na fungující karlovarské městečko na bezpečnostních a preventivních akcích po celém Maďarsku a vyjádřili zájem o vybudování podobného centra i v Budapešti. Tento záměr definitivně potvrdili při návštěvě světa záchranářů tento týden v Karlových Varech. Smysl a cíle centra během návštěvy maďarských záchranářů kromě pracovníků asociace deklarovali i ředitelé základních složek IZS v Karlovarském kraji. Během prohlídky centra a následném společném jednání byla uzavřena dohoda o podpoře a spolupráci při výstavbě obdobného městečka v Maďarsku. Podle prezidentky Asociace Záchranný kruh Veroniky Krajsové mají maďarští záchranáři k prevenci kriminality a závažných mimořádných událostí velmi dobrý přístup. Asociace tak bude maximálně pomáhat kolegům z Maďarska při budování centra bezpečí, spolupracovat chtějí obě strany i po dokončení městečka, a to v oblasti výměny zkušeností s programy v centrech nebo například v oblasti lektorů.

Karlovarské centrum navštívili během doby jeho fungování už delegace záchranářů například z Německa či Slovenska a také z řady ostatních krajů České republiky. Podobné projekty záchranářského městečka tak mají na základě karlovarského centra vzniknout v Ostravě, Brně, Olomouci či Praze.

Celý areál centra na ploše 22 tisíc metrů čtverečních svou podobou připomíná malé městečko a jeho okolí. Centrem areálu je velké moderní dopravní hřiště s křižovatkami a plně funkčním železničním přejezdem, semafory, přechody. Podél komunikací jsou rozmístěné tematické domečky, jako například výjezdové stanoviště složek IZS, rodinný dům, služebna policie, domeček požárů nebo malá nemocnice se skutečnou sanitkou. Každý z těchto domečků má specifické pojetí a vybavení pro simulování nejrůznějších rizikových situací. Centrum zdraví a bezpečí funguje od roku 2015 a za tu dobu přivítalo 100 tisíc návštěvníků. Programy v centru jsou určeny pro děti, ale i pro dospělé, například pro pedagogy, seniory či záchranáře. Provoz v centru je celoroční.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 15.10.2018 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy