Boží Dar: Zítra začínají prohlídky štoly Johannes

S podzemím unikátní historické štoly Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru na Karlovarsku se opět po osmi měsících bude moci seznámit i široká veřejnost. Od pondělí 25. května zde začnou pravidelné prohlídky, které se budou konat každý den až do 15. srpna 2020. Po zimní přestávce tak bude zpřístupněna část jednoho z nejpozoruhodnějších rudních revírů v České republice, skarnového revíru Zlatý Kopec – Kaff. Návštěvníci se můžou do podzemí vydat na základní, nebo na velkou naučnou trasu.

dezinfekce

Začátky prohlídek:
U základní prohlídkové trasy
v 9:30, 12:00 a 14:30 hodin v úterý
v 9:30 a 12:00 hodin v ostatní dny pondělí, středa, čtvrtek, sobota, neděle

U velké naučné prohlídkové trasy v 14:30 vždy ve dnech pondělí, středa, čtvrtek, sobota, neděle

Vlastní štola Johannes se nachází necelých 8 kilometrů od známého střediska turistiky a sportu, města Boží Dar. Již od 20. let 16. století se zde dobývaly rudy cínu, železa, mědi a později i zinku. Toto území bylo prohlášeno, v rámci krajinné památkové zóny, za chráněnou kulturní památku ČR a tvoří významnou součást společné česko-německé nominace „Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří“ k zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO.

Největším dolem revíru Zlatý Kopec — Kaff byl důl Johannes, který byl v provozu bez výraznějších přestávek od 16. století do 70. let 19. století s tím, že ještě ve 20. letech a znovu v 50. až 60. letech 20. století zde byl prováděn hornický průzkum. Jde o mimořádně zachovalý komplex historických důlních děl, ve kterém horníci vyrazili podzemní komory obrovských rozměrů, jaké lze i jinde ve světě vidět jen málokde.

I tyto unikátní komory, z nichž největší s rozměry 60 x 20 m, při výšce 10 až 12 metrů, si nyní může prohlédnout každý, kdo se vydá do podzemí štoly Johannes. Tu město Boží Dar, za pomoci dotace Evropské unie získané v rámci česko-saského Programu Cíl 3, zpřístupnilo pro veřejnost.

Více informací o štole Johannes a vlastní rezervaci prohlídek lze nalézt na stránkách www.stolajohannes.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy