Bochov: Po střeše a krovech se chystají opravy stropů (TV Západ)

Dřevomorka v krovech historické budovy radnice v Bochově si za poslední dva roky vynutila řadu zásahů. V současné době je dokončena část podkroví, ale bude potřeba pokračovat dále, konkrétně stropů ve druhém podlaží.

dezinfekce

„Měli jsme tady dřevomorku a museli jsme vyměnit spoustu trámů. Jsme památkovým objektem, takže odborníci, kteří nám tady ty práce dělali, tak to většinou řešili protézováním, protože i v zájmu nás kvůli památkářům bylo, aby co možná největší množství těch původních konstrukcí zůstalo na místě. Takže my jsme měnili opravdu jenom ty nejpoškozenější části, které už nebyly schopné plnit svoji funkci jak pro střechu, tak vlastně pro krov jako takový. My jsme neměli třeba vůbec pozednice, takže to všechno se tady dělalo nově,“ popsal starosta Bochova Miroslav Egert. 

Během dvou stavebních sezón město investovalo do oprav zhruba 6 milionů korun.

„My, když jsme začínali, tak jsme nenašli vhodný dotační titul. A můžu říct, že po zkušenostech s touto opravou jsem i docela rád, protože u těch dotací bývá zvykem, aby bylo všechno řádně předvídatelné a aby projekt, který se připraví, tak potom odpovídal i v průběhu realizace té dotace. My jsme tady pořádně nevěděli, co všechno budeme muset opravit, jaké další ještě budeme práce muset provést. A kdybychom to měli pod dotací, tak bychom si celou tu dotaci značně zkomplikovali. A tam potom mnohdy hrozí, že byť nebo velká část té dotace se potom musí vracet. Anebo je to strašně složité při změnách a při výběrových řízeních a všechno. Takže naštěstí Zastupitelstvo nám schválilo nebo jsme si schválili, že tu opravu děláme z vlastních peněz a bylo to moc dobře,“ přiblížil starosta. 

V podobné situaci, kdy není přesně známo, co po odkrytí starých vrstev na stavebníky čeká, je město i nyní v případě stropů. 

„Tam taky nevíme, takže tam nějaký projekt připravený máme, ale musíme počítat s tím, že může se objevit zase něco, co jsme nečekali. A ty práce, které dnes odhadujeme někde kolem třech a půl čtyřech milionů, tak třeba se nám prodraží. Možná, že ušetříme, ale nevím, nedokážu vůbec odhadnout. Nicméně jedno je jisté. My i ty stropy v tom druhém nadzemním podlaží musíme vyměnit, protože obava, že ta dřevo v těchhle konstrukcích zůstala, tady je. A bylo by docela dost nešťastné, aby se nám dostala zpátky i do krovů,“ dodal Egert. 

Část podkroví byla v minulosti využívána jako galerie. O využití prostor se rozhodne až po jejich kompletní opravě. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy