Bochov: Jarmark provázelo pěkné počasí, lákal i bohatý program (TV Západ)

Bochovský jarmark letos proběhl v sobotu 23. září za pěkného počasí. Dopolední program byl začal v deset hodin a obstaraly jej děti ze Mateřské, Základní a Základní umělecké školy.

dezinfekce

Představili se také sportovci z Karate klubu Tygr z Karlových Varů pod vedením trenéra Rutha.

Oficiální zahájení proběhlo za účasti delegace z partnerského města Thiersheim. 

„Dobrý den, těší mě, že jsem opět mezi vámi. Letos byli naši žáci u vás v Bochově. Velmi se jim zde líbilo, i vaše škola. A teď připravují svou školu v Thiersheimu na to, aby mohly příští rok přivítat kamarády z Bochova. A naši nejmenší ve školce se budou od příštího roku učit česky,“ informoval přítomné starosta Thiersheimu Bernd Hofmann.

Spolupráce probíhá nejen mezi školami, ale na praktických věcech si pomáhají i úřady. Například s historickými písemnými prameny.

„My máme partnerství s městečkem Thiersheim v Horních Francích v Bavorsku. Přátelství rozvíjíme dlouhá léta. Tak, jak nám nabízí toto přátelství různé možnosti, tak v rámci přeshraniční spolupráce jsme se letos pustili do překladu starých německých kronik Bochova, a to s podporou Euregia Egrensis, protože ty překlady samozřejmě nejsou úplně zadarmo. Kroniky sahají až do 14. století. Bohužel ubývá lidí, kteří umí starý německý jazyk jak číst, tak i překládat. Jsou psány ručně. Takže jsme byli rádi, že jsme našli šikovnou paní překladatelku, která umí jak překládat tuto starou řeč, tak i přečíst to ručně psané písmo. Těšíme se, že získáme spoustu informací o našem městečku, protože po roce 1945, jak došlo k obměně obyvatel v Sudetech, i u nás samozřejmě, tak těch informací nemáme mnoho,“ vysvětlil starosta Bochova Miroslav Egert. 

Dalším příkladem může být obnovená karlovarská věž hradu Hartenštejna, se kterou vypomohli také kolegové z Bavorska. A to i včetně přístupové cesty.

Součástí programu jarmarku byl také stánkový prodej a tradiční nabídka atrakcí pro děti.

„Je to tady každý rok. Je to oddělené od jiných stánkařů, protože je to specifické tím, že si zde mohou děti vytvářet, co je baví. Mohou zde vyrábět šperky, zdobit perníčky, vyrábět pískové obrázky nebo si nechat na obličej namalovat obrázek,“ přiblížila Jaroslava Nezvalová, předsedkyně kulturní komise při Radě města Bochova.

Svůj stánek zde mělo také město Bochov. Pracovnice úřadu v něm nabízely kromě upomínkových předmětů také brožurky o zajímavostech města nebo mapky okolí. 

Všichni si pochvalovali letošní počasí.

„Počasí je úžasné. Oproti loňskému roku, kdy opravdu od rána pršelo, a museli jsme přemístit celý program do kulturního domu, letos už od rána vysvitlo sluníčko. Věřím, že to vydrží až do večerních hodin, kdy přijede asi největší hvězda našeho programu, Dalibor Janda se svoji dcerou,“ doufala Nezvalová.

V odpoledním programu se představila také cimbálová muzika Primáš. Pro děti pořadatelé zajistili pohádku O smolíčkovi Divadla KK. Revivalovou kapelu Kroky Michala Davida a country v podání 4R Ostrov doplnila dechová pětka Bokovka. Největší zájem pak vyvolal Dalibor Janda se svou dcerou Annou. Poté následoval ohňostroj a vystoupení kapely Potíže. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy