Aš: Zahradnímu domku byl navrácen jeho půvab

Na pozemku mateřské školy v Nohově ulici, sídlící v prvorepublikové vile, byla po třech měsících dokončena náročná oprava desítky let starého zahradního domku. Vedení města přitom stálo před dilematem, zda tento historický objekt zrekonstruovat či rovnou zbourat.

dezinfekce

Suterénní zdi totiž hrozily provalením, poškozeny byly dřevěné nosné konstrukce, dřevěné opláštění, podlahy, vnější okna i dveře. Nakonec bylo rozhodnuto podsklepenou dřevostavbu, jejíž stáří je odhadováno na sto let, opravit. Zachráněna tak byla cenná ukázka řemeslné zručnosti tehdejších stavitelů.

Stavbu prováděla společnost ODEHNAL – STAVO, která po statickém zajištění obvodových zdí a provedení hydroizolace suterénu uplatnila své zkušenosti z oprav památkově chráněných objektů a dřevěný zahradní domek citlivě zrekonstruovala. V co největší míře byly zachovány původní prvky, vyměnily se pouze fatálně poškozené konstrukce a doplnily chybějící části. Vyměňované a chybějící prvky byly vyráběny na míru.

Zajímavou historickou stavbu se podařilo zachránit pro příští generace, namísto chátrající a bortící se chatky plné harampádí mají nyní děti atraktivní zázemí pro venkovní aktivity. Rekonstrukce zahradního domku vyšla na cca 450 tisíc korun.

V areálu mateřské školy v Nohově ulici se jedná o další z investic. V letech 2014 a 2015 byla školní budova zateplena, z tohoto období má také novou fasádu a okna a provedly se také úpravy pozemku školní zahrady.


Zdroj: město Aš

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 06.07.2020 16:00




0 +
 

Hlavní zprávy