Aš: Strongmanem se stal opět Čestmír Šíma (TV Západ)

Strongman sport je druh soutěže, při které se utkávají ti nejsilnější muži. Historicky vychází ze skotských her, slaví již více než sto let, a zatím poslední závod na našem území se konal v sobotu 6. května v Aši. V Sadech Míru se bojovalo v šesti disciplínách, které dokonale prověřily připravenost účastníků. Dopoledne se představili amatérští závodníci, odpoledne pak profesionálové.

dezinfekce

„Zhruba v šedesátých letech se vytvořil právě Strongman sport. Kde se objevily i prvky ze vzpírání, těžké atletiky a ze silového trojboje. Výsledkem je kompletní měření sil nejsilnějších mužů široko daleko. V Aši je to teď Česká republika. Jinak je to měření sil nejsilnějších lidí na planetě,“ doplnil Michal Širůčka, předseda výkonného výboru Českého svazu silových sportů.

Atraktivní podívanou, na kterou se pokaždé v Aši dostaví slušná návštěva, podpořilo i pěkné počasí. Zaplněný amfiteátr v přestávkách soutěže bavila rocková kapela.

„Teď jsme mohli vidět první disciplínu. Což je tzv. Super Yoke - přenášení zátěže na zádech. Ta zátěž tady byla opravdu extrémní. Je to 560 kg, co závodníci nosili. Je to ten absolutní strop, co je k vidění nejenom v České republice, ale i v Evropě. Těžší závody jsou jednou do roka už jen v Americe. Takže opravdu pořadatel Čestmír Šíma to nastavil extrémně těžké. Tady vlastně závodníci nosili jenom jednu desetimetrovou rovinku na čas a jak mohou diváci poté vidět na těch výkonech, tak opravdu je to strop i pro ty nejsilnější závodníky. Bodování je klasicky podle počtu závodníků – 1. místo bere 12 bodů. Dále je to sestupně až k nule. Takže vyhrávají vyrovnané výkony. Uvidíme, co ještě dneska závodníci předvedou. Každá z těch disciplín je opravdu to nejtěžší, co můžeme v České republice vidět,“ řekl Širůčka.

Další disciplínou byl mrtvý tah, při kterém se zvedají zátěže ze země do vzpřímeného postoje. 

„Tuším, že je tam kombinace zátěží od 320 až do 400 kg. Tři nebo čtyři druhy zátěží, tzn. zase absolutní extrém. Následovat bude tuším přenášení ohrady, 380 kg tentokrát nebudou závodníci nosit jako zátěž na zádech, ale v rukou, zase na deset metrů. Pak bude zdvih klády. Masivní železná kláda se zvedá ze země do napnutých rukou na počet opakování do jedné minuty. Závěr bude patřit tvz. Atlasovým kamenům. Což je zvedání betonových koulí. Váhy budou od 130 až do 190 kg. Pořadatel si připravil ještě lahůdku. Je tam připravený 300 kg kámen, který mají závodníci zvednout na zhruba 30 cm podstavec. Takže opravdu to nejtěžší na závěr. Záda dostanou hodně zabrat,“ dodal Širůčka.

A své o tom věděli všichni borci, kteří se soutěže zúčastnili. Jeden z nejmladších strongmanů mezi českými profesionály Michal Tichý, dále loni ještě amatér Jaroslav Šíma, Poláci Janusz Kulaga a Rafal Kobylarz , Bělorus Volodymyr Cyfra, další z Čechů Josef Mazač a Jaroslav Vytiska následovaný hlavním favoritem Čestmírem Šímou. Ten nakonec svoji dominanci potvrdil a pošesté se stal Mistrem republiky.

„Velké poděkování určitě patří Karlovarskému kraji, městu Aš a řadě sponzorů, kteří podpořili finančně tuto soutěž. Samozřejmě i pořadatelům a týmu pomocníků, bez kterých by to nemohlo proběhnout. Děkujeme,“ vzpomněl na pomoc s organizací Širůčka. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy