Aš: Revitalizace Parku historie může konečně začít

Prakticky celý rok trvalo, než bylo městu Aš umožněno uzavřít smlouvu o dílo se stavební společností RMC STAVBY s.r.o. Cheb, která koncem roku 2019, s cenou 53,5 milionu korun (cena je bez DPH), vyhrála výběrové řízení zhotovitele na revitalizaci 3,5 hektaru velkého parku mezi radnicí a ulicí Okružní. Uchazeč o zakázku, který se umístil ve výběrovém řízení na 2. pozici, totiž podal námitku a podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

dezinfekce

Úřad teprve před  nedávnem rozhodl, a to ve prospěch města Aš jako zadavatele. Uchazeč pak zareagoval podáním rozkladu proti rozhodnutí ÚOHS. Předseda ÚOHS nyní svým rozhodnutím dal opět za pravdu městu Aš s tím, že soutěž proběhla regulérně. Smlouvu s vítěznou společností tak již bude možné uzavřít a dlouho odkládaná revitalizace parku může být zahájena. 

Podrobnosti o projektu:
Park historie, jak se projekt pracovně nazývá, je ohraničený ulicemi U Radnice, Na Příkopech, Kaplanka (část) a Okružní. Představuje území staré Aše, z níž nezbylo nic, kromě kamenného mostu, sochy M. Luthera, radnice a několika domů na Husově náměstí. Dnes převážnou část tohoto místa tvoří park.

Předmětem zakázky bude mj. rekonstrukce mostku z roku 1724. Jedná se o nejstarší stavbu ve městě, takže oprava této státem chráněné památky se bude provádět podle restaurátorského záměru a pod dohledem památkářů.

V parku se dále vybuduje visutá lávka pro pěší, vzniknou dřevěné chodníky, sanace čeká stávající opěrné zdi.

Vznikne pietní místo, které připomene nedávnou historii, tedy i osud evangelického hřbitova, který byl v 70. letech minulého století zrušen a místo něj  se tu postavily tenisové kurty. Památník vyroste v místě bývalé márnice.

Součástí revitalizace bude také stavba chodníků, zpevněných cest a sadové úpravy. Všechny tyto uvedené zásahy jsou zahrnuty do seznamu objektů, na které má město potvrzenu dotaci z EU a státního rozpočtu. Mimo tento seznam je několik dalších úprav, jež se budou financovat z rozpočtu města, například jde o stavební úpravy zázemí tenisových kurtů.

Revitalizace parku je připravována od roku 2014, kdy byla představena architektonická studie. Zahájena měla být už v roce 2019. Rada města ale na mimořádné schůzi v prosinci 2018 výběrové řízení zrušila. Částka, o kterou si za realizaci v aukci řekla vítězná stavební společnost, přesahovala skoro dvojnásobně limit 44 miliónů korun, určený na tuto stavbu v rozpočtu na rok 2019. Město proto zadalo přepracování projektové dokumentace. Vznikla tak technologicky levnější varianta, která ale zachovala většinu zamýšlených staveb. Opakované výběrové řízení ale přineslo výše popsané komplikace.

Oficiální název zakázky je KAPLAN/KA - Společná historie Aše a Selbu v časové ose, č. 239. Projekt je spolufinancován Evropskou unií, Program spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2014 – 2020. Město z tohoto programu na revitalizaci získalo dotaci ve výši 1,5 milionu Euro, což představuje zhruba 50 % celkových nákladů, včetně technického dozoru investora, archeologického průzkumu, atd.

Vítěz výběrového řízení, společnost RMC STAVBY, s.r.o. Cheb, v Aši realizoval již několik akcí, například rekonstrukci budovy městského úřadu v Kamenné ulici, stavbu nové kuželny či přestavbu bývalého učiliště na základní uměleckou školu. V současné době staví 12 bytů v objektu bývalé střední průmyslové školy textilní v ulici Gustava Geipela.


Zdroj: město Aš

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy