Aš: Pejskaři pozor, strážníci si všímají, zda vaši psi mají evidenční známku

Sto šest nepřihlášených psů. Takový je zatímní výsledek společné akce městské policie a odboru finančního, zaměřené na vyhledávání psů, které jejich držitelé neohlásili na městském úřadu.

dezinfekce

Tuto povinnost ukládá obecně závazná vyhláška č. 5/2017, o místním poplatku ze psů, kde se uvádí toto: „poplatková povinnost vzniká držiteli psa v den, kdy pes dovršil stáří tří měsíců nebo v den, kdy nabyl psa staršího tří měsíců“, a také toto: „poplatník je povinen nejpozději do 15 dnů ode dne nabytí držení psa ohlásit tuto skutečnost správci poplatku“.

Pátrání po psech bez „evidenční známky“ probíhá už od května loňského roku. Strážníci prověřují majitele nejen v samotném městě, ale také obcích.

„Při pochůzkách si strážníci pejskařů více všímají a zjišťují u nich, zda mají psy přihlášené či nikoliv. Tyto, nazvěme to akce, probíhají opakovaně v několikaletých intervalech,“ uvedl řídící městské policie Richard Kosík.

Seznamy hříšníků končí na odboru finančním, který majitele k přihlášení psa vyzývá dopisem. Tímto způsobem, v tuto chvíli ještě bez postihu, se vyřídí většina případů. Pokud pejskaři na dopis nereagují, jsou vyzváni už dle daňového řádu a zde již je udělována pokuta ve výši 500 korun. Nezaplacené pokuty pak vymáhá úřad prostřednictvím exekutora, proto je dobré zareagovat již na první výzvu a na odboru finančním psa přihlásit.

V Aši bylo v roce 2017 registrováno 1087 psů. Předpokládá se přitom, že další desítky až stovky přihlášeny nejsou.

Dle uvedené obecně závazné vyhlášky je základní roční sazba poplatku za psa, chovaného v rodinném domě v Aši a okolních obcích 500 korun, za psa, chovaného v panelovém domě, 1000 korun.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 14.03.2018 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy