Aš: Město zřejmě přestěhuje památník Armády Spojených států amerických

Monument nyní stojí v linii zamýšlené řadové zástavby, kde jsou veškeré inženýrské sítě, navíc k němu není prakticky žádná přístupová cesta, protože terén je zde vyvýšený a od chodníku je proto oddělen cca 80 centimetrů vysokou opěrnou zdí. Proto radnice zvažuje jeho přestěhování na vhodnější místo.

dezinfekce

Novým stanovištěm může být parčík pod radnicí, který jako důstojné stanoviště navrhl Ateliér Koncept. Ideová studie byla v úterý předložena vedení radnice. Záměr nyní poputuje k projednání a případnému odsouhlasení v orgánech města. Následovat pak bude zpracování projektové dokumentace. Přemístění by se mělo realizovat v roce 2020.

Ateliér navrhl nejen nové umístění památníku, ale rovnou také úpravy bezprostředního okolí připravovaného pietního místa. Pomník svobody, jak autoři studie obří žulový kámen s deskou po svém nově pojmenovali, by zde měl stát na skleněném podstavci, jenž má připodobňovat křehkost skla a křehkost svobody. Současnou opěrnou zídku, vyskládanou „nasucho“ z kamenů, by zde nahradily velkoformátové desky, tedy materiál, který se použije při rekonstrukci nedalekého parku (jedná se o park mezi radnicí a Okružní ulicí, jehož úpravy budou zahájeny v příštím roce). Z obdobného materiálu je navrhován chodník, směřující k památníku.

Památník americké armády je na Masarykově náměstí od roku 1990. Instalaci dohodlo Občanské fórum s vedením města v lednu, už o tři měsíce později byl slavnostně odhalen. V kronice toho roku se k události uvádí:

„Ve čtvrtek 19. dubna 1990 v podvečer se za sychravého počasí zúčastnilo na dva a půl tisíce ašských občanů slavnostního odhalení pamětní desky padlým vojákům americké armády – osvoboditelce Aše v sadech Míru.

Chvíle čekání na tento slavnostní akt zpříjemňovala mládežnická dechová hudba LŠU v Chebu spolu s mažoretkami pohybové skupiny.

S projevem u pamětní desky, kde stáli čestnou stráž místní skauti, vystoupil člen rady MěstNV v Aši, pan Jan Hais, který připomněl průběh osvobození Ašska v dubnu 1945 a uctil památku padlým americkým vojákům. Poté zazněla československá státní hymna, kterou zazpíval dětský pěvecký sbor LŠU „Ašata,“ pod vedením Jany Žofákové. Po americké hymně v podání pěveckého sboru ZK Tosta Aš, který dirigoval Vladimír Štěpán, byla pamětní deska slavnostně odhalena a občané k ní položili věnce a květiny.“

Popis památníku:
Pamětní deska z patinovaného polyesteru je umístěna na masivním, hrubě opracovaném žulovém monolitu vysokém 250 cm. Vyhotovil ji sochař z Mariánských Lázní Vítězslav Eibl. Po diagonále zleva doprava vlaje plochý reliéf americké státní vlajky, na pravé straně nápis z majuskule: 20. IV. 1945 OSVOBODILA AMERICKÁ ARMÁDA MĚSTO AŠ. Vedle je menší deska se jmény osmi padlých vojáků.


Zdroj: město Aš

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy