Aš: Kamery se osvědčily, nepořádku kolem popelnic je méně

V lednu tohoto roku město Aš na svém webu informovalo o instalaci kamer ke stanovištím na separovaný odpad, kolem kterých se vyskytuje největší nepořádek. Po zhruba pěti měsících je zavedené opatření vyhodnocováno.

dezinfekce

Z pohledu vedení města i městské policie je shoda ohledně účinnosti opatření.

„Kamery přispívají ke zlepšení pořádku kolem většiny separačních stání. Dostali jsme konečně nástroj, který pomáhá v usvědčení hříšníků,“ uvedl strážník Dalibor Bláha.

„Například od poloviny dubna evidujeme kolem 110 oznámení od provozovatele kamerového systému na podezření z přestupku. Z nich kolem 80 jsme řešili buď pokutou, a pokud byla společenská nebezpečnost přestupku nízká, tak některé i domluvou s patřičným vysvětlením, kam a jakým způsobem má dotyčný odpadky příště odkládat,“ doplnil.

Zatím nejvyšší sankce, kterou strážníci uložili, bylo 5 tisíc korun pachateli, který hromadou odpadu, včetně například částmi skříně, obložil separační nádoby v ulici Na Vrchu. Pokutu dostal i muž, který u kontejnerů v Sokolské ulici rozházel pytel s odpadky. Za podobné jednání byl v minulosti již řešen.

Podle Dalibora Bláhy jsou kromě Kamenné ulice, kde je situace s nepořádkem asi nejhorší, dalšími problémovými lokalitami stanoviště pro separovaný odpad v Dolních Pasekách, v ulici Smetanova a již zmíněných ulicích Sokolská a Na Vrchu.

„Je třeba si uvědomit, a řada lidí to asi neví, že jen pouhé položení i vytříděného odpadu na kontejner nebo vedle něj, protože kontejner je plný a nedá se do něj už další odpad nacpat, je přestupkem, za který hrozí až několikatisícová pokuta,“ vysvětlil Dalibor Bláha.

Právě situace, kdy je kontejner zaplněný a lidé už nechtějí vytříděný odpad znovu nést domů, vede k podobným situacím.

„Ašské služby budou mít v brzké době druhou nástavbu ke svozu separovaného odpadu. Situace s plnými nádobami by se tedy měla zlepšit,“ slíbil odpadový hospodář města Ing. Jan Bečvář.

Problémem ale není jen nedostatečná kapacita svozového systému, ale také majitelé automobilů, kteří zejména v odpoledních hodinách obsazují prostor kolem separačních nádob. Řidič svozového vozidla pak nemá možnost nádobu vyprázdnit, na stanoviště se vrací opakovaně, v naději, že se prostranství uvolní, mnohdy ale neúspěšně. Městská policie v této souvislosti navrhuje řešit přístup ke kontejnerům dopravním značením.

Smlouvu o instalaci kamerového systému do 17 lokalit a jeho obsluhu uzavřelo město Aš se společností Iron Shield Aš na dobu dvou let.

Po Aši a okolních obcích jsou v současné době rozmístěny nádoby na separační odpad dohromady na 89 stanovištích.


Zdroj: město Aš
Foto: ilustrační

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 26.06.2021 13:00




0 +
 

Hlavní zprávy