Aš: Hraniční orientační sloup odhalen v den vzniku republiky

Koncerty, výstavy, sázení stromů, úklid města, sportovní klání, sochařský workshop a mnoho dalších akcí různého zaměření se v tomto roce uskutečnilo k 150. výročí povýšení Aše z městyse na město. Nyní k tomu přibyl počin, který bude jednak trvalou připomínkou oněch 150 let města, ale také symbolem vzniku a existence předválečného Československa, od kterého v pátek 28. října uplynulo 104 let.

dezinfekce

Tím symbolem je hraniční orientační sloup, odhalený v den výročí vzniku republiky v těsné blízkosti silničního hraničního přechodu Aš - Selb.

Kopie hraničního orientačního sloupu, vyrobená do detailu podle předlohy dané výnosem ministerstva veřejných prací z roku 1925, nyní stojí pár metrů od svého původního stanoviště, kde se zachovala až do roku 1990. Poté odtud zmizela, pravděpodobně při rekonstrukci silnice.

Návrat sloupu je iniciativou skupiny nadšenců v čele s Bohuslavem Karbanem a Boleslavem Mendoněm, kteří zajistili jeho výrobu a potřebná povolení k instalaci v blízkosti státní hranice. Sloup také oba před několika desítkami přihlížejících slavnostně odhalili.  

„V ašském výběžku v minulosti stálo takových sloupů šest, v celé republice pak 225. Nejdéle se zachoval sloup číslo 16, tedy ten který byl právě na celním přechodu v Aši. Ostatní sloupy na Ašsku, stejně jako většina ve zbytku republiky, mizely po obsazení pohraničí Německem v roce 1938. Po 2. světové válce  a obnovení československého pohraničí  k opětovnému osazování hraničního orientačních sloupů nedošlo“, uvedl Bohuslav Karban při přednášce, která se v ašském muzeu uskutečnila týden před odhalením sloupu.  

Zdroj: Město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy