Aš: Doubravská márnice má novou střechu

Péče o vesnické hřbitovy v Kopaninách, Doubravě, Dolních Pasekách, Vernéřově a Mokřinách je jedním z úkolů Odboru správy majetku a investic Městského úřadu v Aši. Zatímco loni se pracovalo na úpravách oplocení hřbitova v Mokřinách, v tomto roce byla pozornost zaměřena na hřbitov doubravský. I zde se opravila část dřevěného oplocení, a to v délce cca 60 metrů, včetně vstupní brány. Opravena byla také bývalá márnice.

dezinfekce

Budova, jejíž stáří je odhadováno na 100 let, má nyní novou střešní krytinu a částečně opravené díly ze dřeva - konstrukci střechy, zvonici, okenice a vrata. Práce vyšly na 170 tisíc korun.

Na hřbitově se v současné době nepohřbívá, pozůstalí se zde starají jen o několik z přibližně dvou set hrobů. Nachází se tu neudržovaná hrobka starého šlechtického rodu Zedtwitzů. Dle nápisu je zde pohřbena hraběnka Marie von Zedtwitz, rozená Wege (1857 - 1913).

Muzeum v Aši má ve sbírkovém fondulitý kovový zvon ze hřbitovní zvonice v Doubravě, toho času je vystaven v expozici muzea na Poštovním náměstí. Na svém plášti nese nápis v německém jazyku: „Evangelická obec Doubrava 31. října 1863, odlitý G. A. Jauckem v Lipsku. Pán ti žehná a ochrání tě“.

Na základě žádosti Krajského úřadu Karlovarského kraje byl na doubravském i ostatních hřbitovech proveden součet všech předválečných německých hrobů. V Doubravě bylo napočítáno takových hrobů 185, v Kopaninách 175, v Dolních Pasekách 34, ve Vernéřově 242 a v Mokřinách 301. Na městském hřbitově v Aši se nenachází žádný.


Zdroj: město Aš

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 25.05.2017 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy